Política 12/09/2019

Granados (PSC), sobre l'autodeterminació: "No creiem que la ciutadania hagi de dirimir una qüestió com aquesta"

La socialista argumenta que la solució al conflicte "ha de venir dels polítics i no via referèndum"

Ara
2 min
La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ahir a la sala de premsa del Parlament.

BarcelonaEl PSC va tornar a negar aquest dimecres el dret a l'autodeterminació de Catalunya i va deixar clar que amb el PSOE al govern espanyol no s'acceptarà mai un referèndum. Així ho va afirmar la portaveu parlamentària dels socialistes, Eva Granados, en declaracions a Catalunya Ràdio, i va pronunciar una frase polèmica que va provocar les crítiques de l'independentisme: "En cap cas creiem en l'autodeterminació, ni creiem que hagi de ser la ciutadania la que dirimeixi una qüestió important com pot ser aquesta".

"¿No tenen vergonya? I qui ho ha de decidir, si no són els ciutadans? El rei? 'La Vanguardia'? La Caixa? Endesa? ¿Els socialistes, que per una raó divina sempre saben el que ens convé? Les coses importants, en democràcia, les haurien de decidir els ciutadans. En democràcia, és clar", va respondre-li a Twitter l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. També en un tuit, el diputat de JxCat Francesc de Dalmases va demanar al PSC "respecte als principis democràtics essencials", i la cap de files de la formació al Congrés, Laura Borràs, va ser irònica: "Són uns socialistes molt estranys".

En resposta a alguns d'aquests missatges, Granados es va reafirmar en les seves paraules. "La solució ha de venir dels polítics i no via referèndum. Davant una qüestió que divideix societat, els ciutadans han de trobar l'acord a través dels seus polítics i no d’un referèndum que, com s’ha vist al Brexit, consolida la divisió i no soluciona res", va afegir. En l'entrevista radiofònica ja s'havia pronunciat en el mateix sentit: "La solució al problema que puguem tenir sobre la taula passa perquè els polítics ens posem d'acord entre nosaltres i oferim una proposta d'acord a votació".

Enmig de la polseguera que han aixecat les seves declaracions, la portaveu parlamentària ha sortit al pas aquest matí des del Parlament i ha insisit que els socialistes "s'han expressat de forma clara" en repetides ocasions entorn a la qüestió de l'autodeterminació. "Mentre no hi hagi acords de més de dos terços al Congrés per reformar la Constitució, no serà possible", ha sentenciat Granados, que ha reiterat que les forces polítiques "han de solucionar els problemes" d'acord amb el que promulga "la majoria de la ciutadania".

Ara bé, la socialista no creu que la celebració d'un referèndum d'autodeterminació sigui la prioritat majoritària dels ciutadans de Catalunya i ha institit que, si l'independentisme vol fer coses, "que utilitzi la majoria que tenen a l'arc parlamentari". Una majoria que, no obstant això, Granados ha dubtat que "sigui capaç de posar-se d'acord". Sigui com sigui, la diputada ha considerat que es van "malinterpretar" les seves paraules i ha manifestat que des de la formació que representa "respecten totes les manifestacions partidistes".

stats