Política 16/09/2020

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'ONU referma el seu rebuig a l'empresonament dels líders independentistes

Respon al govern espanyol que no veu cap motiu per revisar la seva opinió

Ara
2 min
Consulta aquí la sentència per a cadascun dels dirigents de l'1-O

BarcelonaEl Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària, vinculat a les Nacions Unides, ha replicat a Espanya que la resolució que va adoptar el 2019 en què demanava la llibertat dels presos independentistes és vàlida. Després de rebre una petició del govern espanyol per revisar la decisió, aquest organisme internacional ha decidit "mantenir l'opinió" perquè no veu cap motiu per revertir-la. Així consta en el seu últim informe sobre el compliment de les seves resolucions que ha presentat aquesta setmana a la 45a sessió del Consell de Drets Humans de l'ONU. En aquesta comunicació, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària avisa que l'estat espanyol no ha aplicat la resolució sobre els presos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Poc després que el Grup de Treball demanés l'alliberament dels presos perquè considera l'empresonament "arbitrari", el govern espanyol va demanar una revisió de la decisió perquè dubtava de la "imparcialitat" i "independència" dels experts que la van adoptar. Segons l'executiu de Pedro Sánchez la resolució contenia "errades i distorsions".

Tal com exigia Espanya, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària ha reexaminat l'informe que va fer sobre els presos, però ha arribat a la conclusió que van respectar la metodologia habitual. El grup recorda que només reconsidera les seves opinions en "circumstàncies excepcionals" i si s'aporten fets "completament nous" o desconeguts del cas.

La petició de llibertat

En dues resolucions separades abans de la sentència pel cas de l'1-O, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària va demanar l'alliberament de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa.

Després de donar-se a conèixer aquest dimecres el nou informe del Grup, el conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Bernat Solé, ha demanat l'"alliberament immediat" dels presos polítics catalans. Segons ell, no només cal això, sinó que també hauria d'existir una "investigació independent" sobre el seu empresonament i s'haurien de pagar indemnitzacions als presos per "tot el dany produït" fins ara. Per a Solé no hi ha cap dubte que Espanya hauria de "donar compliment a les resolucions emeses pels organismes internacionals".

stats