CORRUPCIÓ
Política 27/10/2014

L'ex número 2 d'Esperanza Aguirre i sis alcaldes detinguts en una operació policial contra la corrupció

Hi ha 51 persones arrestades a Madrid, el País Valencià, Múrcia i Lleó

Ara/agències
2 min
Francisco Granados en una imatge d'arxiu amb Esperanza Aguirre / EFE

MadridLa Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns Francisco Granados, ex número 2 d'Esperanza Aguirre a la Comunitat de Madrid i exsecretari general del PP de Madrid, en una batuda contra la corrupció. Segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció hi ha 51 persones arrestades, a Madrid, el País Valencià, Múrcia i Castella-Lleó. Entre els detinguts també hi ha sis alcaldes de la Comunitat de Madrid: Valdemoro, Collado Villalba, Parla, Torrejón de Velasco, Casarrubuelos i Serranillos del Valle. I també el president de la Diputació de Lleó, Marcos Martínez, successor al càrrec d'Isabel Carrasco, assassinada al mes de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una nota, la Fiscalia Anticorrupció assegura que es tracta d'una operació contra "una trama de corrupció municipal i regional infiltrada a diversos ajuntaments i autonomies". La policia creu que aquesta xarxa beneficiava determinades empreses constructores perquè se'ls adjudiquessin obres públiques. Parla de "connivència" entre funcionaris, regidors i empresaris. Durant els últims dos anys, aquestes obres haurien ascendit a 250 milions, amb la contrapartida del "cobrament de comissions il·legals".

Els principals detinguts són:

  • Francisco Granados (PP). Va ser vicepresident de la Comunitat de Madrid, secretari general del PP de Madrid i mà dreta d'Aguirre. També va ser alcalde de Valdemoro. Les institucions de Suïssa van informar el 2012 que el dirigent popular havia tingut un compte de 1,5 milions d'euros des del 1999 al país helvètic. Esperanza Aguirre el va apartar del seu nucli dur el 2011 [aquí podeu llegir el seu perfil: Granados, l'home a quí l'aguirrisme va apartar preventivament].
  • Marcos Martínez (PP), president de la Diputació de Castella-Lleó i alcalde de Cuadros.
  • José Carlos Boza (PP), alcalde de Valdemoro.
  • José María Fraile (PSOE), alcalde de Parla.
  • Agustín Juárez (PP), alcalde de Collado Villalba.
  • Gonzalo Cubas (PP), alcalde de Torrejón de Velasco.
  • David Rodríguez Sanz (PP), alcalde de Casarrubuelos.
  • Antonio Sánchez Fernández (Unión Demócrata Madrileña-UDMA), alcalde de Serranillos del Valle

La Guàrdia Civil també ha escorcollat l'Ajuntament de Móstoles, però encara no se sap si hi ha cap detingut.

Cinc dels sis alcaldes de la Comunitat de Madrid només portaven 3 anys al càrrec. Tots menys el de Parla, escollit el 2008. El PP ja ha suspès de militància els tres alcaldes del seu partit. El PSOE també ha suspès l'alcalde de Parla i l'exalcalde de Cartagena, José Antonio Alonso, també detingut en l'operació.

Policies municipals i cotxes de la Guàrdia Civil davant de l'Ajuntament de Valdemoro, on ha estat detingut l'alcalde, José Carlos Boza (PP) i l'exalcalde i exvicepresident de la Comunitat de Madrid amb Esperanza Aguirre, Francisco Granados / EFE

L'operació l'ha ordenat el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, que també ha ordenat l'escorcoll d'empreses i domicilis particulars i la detenció de diversos constructors acusats de pagar diners a canvi de favors polítics. La investigació es va posar en marxa gràcies a la cooperació internacional. Al mes de gener, les autoritats de Suïssa van emetre una comissió rogatòria per "sospites greus de blanqueig".

A part de les detencions i els registres, també s'han fet 400 peticions a entitats bancàries i companyies asseguradores per bloquejar comptes corrents i evitar moviments de capitals. S'han embargat 30 vehicles d'alta gamma dels principals investigats.

stats