Política 06/07/2019

Guerra oberta (i pública) entre ERC i JxCat pel pacte a la Diputació de Barcelona

Els postconvergents proposen als seus socis al Govern que es desfacin tots els pactes "amb el 155"

Ara
2 min
Sergi Sabrià (ERC) i Eduard Pujol (JxCat) en la roda de premsa al Parlament

BarcelonaEl govern que presideix Quim Torra (JxCat) amb Pere Aragonès (ERC) de vicepresident porta només un any funcionant, però li ha donat temps d'acumular retrets, discrepàncies i atacs directes entre socis. Fins al 26 de maig, les esquerdes més grans s'havien creat al Parlament, ja fos arran de la suspensió dels presos polítics o del paper del president de la cambra davant la investidura de Carles Puigdemont. Les eleccions municipals van crear, però, el caldo de cultiu propici perquè la desconfiança entre ERC i JxCat hagi crescut tant que no els importi exhibir-la en públic.

Primer van ser els pactes municipals dels republicans amb el PSC que van tombar alcaldies de JxCat, com a Sant Cugat del Vallès, Figueres o Tàrrega. Els postconvergents van posar el crit al cel, i fins i tot el president Torra va considerar que no eren "pactes acceptables". L'acord entre JxCat i el PSC perquè els socialistes presideixin la Diputació de Barcelona excloent ERC ha sigut el detonant perquè els republicans s'hi tornin i, des d'ahir, les xarxes bullen amb retrets cap als seus socis a la Generalitat, fins al punt que el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, va apuntar que haurien de reflexionar sobre l'acord de Govern que mantenen.

El president del PDECat, David Bonvehí, ha intentat rebaixar la tensió i aquest matí, en declaracions a RAC1, s'ha mostrat confiat que el pacte a la Diputació de Barcelona "no trenqui" ni "canviï" les relacions amb ERC, com no va passar, segons ell, amb els pactes que els republicans van tancar amb els socialistes a diverses alcaldies. Bonvehí ha assegurat que la voluntat dels postconvergents era governar amb els republicans a les quatre diputacions, però que a Barcelona no ha sigut possible perquè no sumaven majoria i hi havia el risc que es reedités un pacte com el de l'Ajuntament de Barcelona –PSC i comuns, amb el suport de Cs–. "ERC és conscient d'aquesta situació", ha conclòs Bonvehí.

Tanmateix, les respostes creuades han protagonitzat les últimes hores a Twitter i, a la batalla entre els uns i els altres s'hi han sumat veus criticant el partidisme d'ERC i de JxCat, com les de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, o la del cantautor i exdiputat de JxSí Lluís Llach. Des de JxCat s'ha demanat a Esquerra que, si no vol que ells pactin amb els socialistes, desfacin tots els pactes locals "amb els del 155". Un missatge retuitejat pel líder de la formació, Carles Puigdemont.

Alguns dels missatges publicats per dirigents d'ERC a Twitter:

Alguns dels missatges de dirigents de JxCat:

Els missatges de Paluzie i Llach:

stats