Política 05/07/2019

PSC i JxCat tanquen l’acord a la Diputació de Barcelona

La decisió obre una nova crisi entre els socis de Govern

A.moldes / M.toro / N.orriols
3 min
Miquel Iceta (dreta) amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo (esquerra), i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, en un acte el cap de setmana passat.

BarcelonaPacte tancat entre JxCat i el PSC per governar la Diputació de Barcelona. Les dues formacions van rubricar ahir un acord que donarà la presidència d’aquest organisme als socialistes i la vicepresidència a la formació de l’expresident Carles Puigdemont -tal com va avançar Efe i va confirmar l’ARA-. Avui, el consell nacional del PSC delegarà a l’executiva -que es reuneix dilluns- l’elecció del nom per al càrrec, que és molt probable que acabi a mans de l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Per ser escollida en primera volta Marín necessita 26 vots. JxCat i el PSC en sumen 23. Si finalment els cinc diputats dels comuns -a qui el PSC convida a entrar en el pacte- no s’hi acaben sumant, seria elegida en segona volta, perquè no hi ha majoria alternativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va avançar ahir l’ARA, JxCat i els socialistes negociaven aquesta setmana per tancar un pacte que van signar ahir el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, i el president del PDECat, David Bonvehí, i que segons fonts coneixedores de les negociacions compta amb el vistiplau de Carles Puigdemont. No és l’únic acord de les dues formacions en la demarcació de Barcelona, també han materialitzat pactes als consells comarcals del Baix Llobregat, l’Anoia, el Garraf i l’Alt Penedès.

Qüestions nacionals, a banda

En el document on es plasma el pacte a la Diputació, al qual ha tingut accés l’ARA, les dues forces deixen de banda les qüestions nacionals i se centren en l’acció política a l’ens supramunicipal: els signants participaran en el govern d’aquest organisme; es constituirà una comissió de treball paritària per fer un seguiment del pla d’actuació de mandat per al període 2019-2023, i, en aquells assumptes que no siguin competència de la Diputació, les dues formacions actuaran “d’acord amb el seu programa polític”.

L’acord, que es traslladarà al ple de constitució de la institució de dijous que ve, estaria obert a una incorporació dels comuns, que fins ara recelen d’aliar-se amb l’espai de Puigdemont. A l’espera que canviïn de posició, tal com voldria el PSC, socialistes i postconvergents ja han definit els seus objectius per als pròxims quatre anys. En el document aposten per un “nou impuls al municipalisme”; la lluita contra la desigualtat i el canvi climàtic; una nova agenda urbana per millorar la mobilitat o una defensa més “proactiva” del comerç urbà, a més d’adaptar-se a les demandes noves dels ajuntaments. Però per arribar a aquest acord JxCat no només ha negociat amb el PSC: ahir mateix hi va haver una reunió amb ERC. Els republicans han presentat una proposta de govern amb l’alcalde de Moià i fins ara vicepresident de la Diputació, Dionís Guiteras, de president, i amb la vicepresidència primera reservada per als postconvergents. Però Bonvehí els va traslladar que el pacte amb el PSC ja estava fet. “És un pacte perquè ERC no governi”, denunciava ahir Guiteras en conversa amb l’ARA. Al seu torn, fonts de JxCat responien a aquest diari que els republicans “només s’han mogut quan han vist que l’acord amb el PSC estava pràcticament tancat”. Critiquen que ERC receli del pacte que han forjat amb els socialistes quan “ells van obrir la veda” -asseguraven ahir fonts postconvergents- desbancant JxCat de diverses alcaldies, com Sant Cugat i Figueres. També recorden que, a diferència de Barcelona, a la resta de diputacions hi ha hagut aliança independentista.

Relació JxCat-ERC

Segons Guiteras, l’actitud d’ERC els últims quatre anys a la Diputació ha sigut en tot moment “lleial” amb el PDECat i ara, quan tocava invertir els papers, s’han trobat al davant un partit que ha preferit cedir la presidència de “la tercera institució més important del país” al PSC. “És com si no permetessin que es posin a governar els fills de la mainadera”, criticava. Com que el ple de constitució de l’ens se celebrarà l’11 de juliol, des d’ERC s’insisteix que encara hi ha temps. Fonts republicanes asseguren que els comuns i Tot per Terrassa estaven disposats a avalar un govern d’ERC i JxCat. “Els de la jugada mestra s’han superat i han donat la presidència de la Diputació als del 155”, va dir ahir el president del grup d’ERC, Sergi Sabrià, a Nació Digital, i va advertir que aquest pacte pot tenir efectes al Govern: “Se n’avaluaran les conseqüències”.

stats