Política 16/06/2015

El PSOE demanarà que s'apartin dos jutges del cas Gürtel per falta d'imparcialitat

Els socialistes recorden que la independència judicial és "una garantia de l'Estat de dret"

Ara/efe
2 min
Els dos jutges que el PSOE recusarà, Enrique López i Concepción Espejel. EFE

MadridEl PSOE demanarà la recusació de dos dels magistrats encarregats de jutjar el cas Gürtel, Enrique López i Concepción Espejel, perquè h veu manca "d'aparença d'imparcialitat". Ho ha anunciat el portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, segons el qual el seu partit prendrà aquesta mesura si els dos jutges no s'inhibeixen del cas. Els socialistes formen part de l'acusació popular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hernando ha recordat que la "independència judicial és una garantia de l'Estat de dret" i que no només beneficia els ciutadans sinó la pròpia imatge de la justícia. Pel polític socialistes, el que han "dit i fet" els dos magistrats els invalida per sentenciar sobre el cas de presumpta corrupció que toca de ple el Partit Popular. López i Espejel són exvocals del Poder Judicial nomenats a proposta del PP.

El ponent de la sentència serà Enrique López, que va tornar a l'Audiència Nacional al setembre de 2014 després de dimitir al juny del seu càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional després de ser imputat per un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir begut.

López havia arribat un any abans al TC a proposta del PP procedent de la secció segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, a on va recalar l'any 2008 després d'haver exercit com a portaveu del CGPJ, òrgan per al qual va ser nomenat el 2001 per la majoria conservadora del Senat vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La seva designació pel PP com a candidat al Tribunal Constitucional a proposta del Senat va ser una de les causes del bloqueig que va impedir la renovació dels membres de l'Alt Tribunal ja que des d'alguns sectors polítics es posava en entredit la seva neutralitat.

Espejel també va ser triada vocal del Consell General del Poder Judicial a petició del PP, càrrec del que va prendre possessió el 23 de setembre de 2008.

Va presidir les audiències provincials de Segòvia, Tarragona i Guadalajara i des de 1999 és membre nat de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa.

stats