Política 01/11/2015

Herrera s’aparta i Vendrell serà el candidat d’ICV el 20-D

Només el 62% del consell avala la confluència En Comú Podem

Gerard Pruna
3 min
Joan Herrera va al·legar raons personals, vitals i polítiques per fer un pas enrere tot i que va assegurar que està “en plena forma”.

BarcelonaEl coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va fer ahir un pas enrere. Un altre. Finalment no optarà a ser el candidat dels ecosocialistes a les eleccions espanyoles del 20 de desembre. El secretari general del partit, Josep Vendrell -l’únic que s’ha presentat a les primàries-, serà qui vagi de número 3 dins la confluència En Comú Podem. Discutit com a candidat des de certs sectors de Podem, Herrera va comunicar al consell nacional del partit la seva decisió, no sense un punt de reivindicació personal. El colíder d’ICV va explicar en el seu blog que pren la decisió mogut per motius “personals, polítics i vitals”. Tot i que va assegurar que continua “en plena forma” i que “no és per cansament” que fa un pas enrere, justificava la seva renúncia per dedicar més temps als seus però també per la necessitat d’obrir una “nova etapa de futur” al partit. A la primavera, quan ICV celebri la seva assemblea, Herrera deixarà el comandament de la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser un consell nacional agitat. Marcat pel nomenament de Marta Ribas com a nova portaveu i, també, per la proximitat de les eleccions espanyoles. La forma com s’ha dut a terme el preacord de la confluència amb Podem i Barcelona en Comú ha molestat bona part de les bases d’ICV. Ahir, aquest malestar es va fer palès. Només el 62% dels presents van avalar el preacord. Fonts presents a la reunió expliquen a l’ARA que es van sentir veus crítiques que van demanar no repetir errors de la campanya del 27-S. També algun toc d’atenció a Barcelona en Comú.

Retrets a les formes de Colau

“Hi ha incomoditat amb les maneres de fer de Barcelona en Comú”, reconeix a l’ARA un membre de la direcció. A ICV no agrada que des de Guanyem -un dels actors de la coalició que governa Barcelona- es menystingui el paper que juguen els ecosocialistes. “Cal que tot sigui més simètric”, apunta un altre integrant del nucli del partit.

Tampoc ha agradat el tracte que Podem ha tingut amb IU a escala estatal i la situació en què queda EUiA a Catalunya. Des d’ICV admeten que el fracàs de les converses entre Podem i IU “pressiona i tensa” la negociació també a Catalunya. Es treballa a contrarellotge perquè EUiA se sumi a la coalició i, malgrat que el partit que lidera Joan Josep Nuet diu que ho té tot preparat per si ha d’anar al 20-D en solitari, tothom dóna per descomptat que funcionarà la llei de la gravetat i l’acord “caurà pel seu propi pes”.

Per ara, s’exploren fórmules que permetin a EUiA -que ahir també va celebrar consell nacional- formar part d’En Comú Podem. S’han acostat posicions pel que fa a l’enfocament de la campanya, que sigui nítidament catalana -sense la tutela directa de Madrid com va passar a Catalunya Sí que es Pot el 27-S-, i s’ha acordat que el programa inclogui un compromís clar amb “la ruptura” amb el règim del 1978, amb el procés sobiranista i amb la necessitat de fer un referèndum a Catalunya. També sobre la visualització d’EUiA durant la campanya, on es permetria la participació puntual tant d’Alberto Garzón com de Pablo Iglesias.

On encara hi ha esculls és en la negociació sobre la posició que hauria d’ocupar EUiA a la llista. El partit vol que Joan Mena estigui entre els sis primers de la llista per Barcelona i la confluència s’hi resisteix. Veus de la resta de forces que la integren veuen com a possible solució que EUiA pugui tenir un lloc a la llista al Senat. Un extrem que, per ara, no els satisfà. Igual que el mecanisme per validar les candidatures. “No pot ser que uns quants es tanquin en un despatx i pactin una llista sense suport ciutadà”, lamenten fonts d’EUiA. El temps corre. Divendres s’acaba el termini legal per registrar coalicions per al 20-D. Dimecres EUiA sotmetrà a una consulta interna l’última decisió.

stats