02/12/2023

Hi ha risc d'escissió a Junts per Catalunya?

3 min
Laura Borràs i Jordi Turull ne una imatge d'arxiu

BarcelonaSi per alguna cosa semblava que hi podia haver una crisi interna a Junts era pel gir a Madrid. Però contra tot pronòstic, el fet que l’expresident Carles Puigdemont agafés les regnes de la negociació i pactés, personalment, amb el PSOE ha aplacat tota possibilitat de dissidència. Només ell podia fer-ho sense ser qüestionat internament. Perquè només ell uneix ara mateix els exconvergents i el borrassisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, no ha hagut de passar gaire temps perquè el conflicte intern esclatés de nou. Aquest cop pel cas Aurora Madaula, que, més enllà de la denúncia que va fer la diputada al ple de les dones en el sentit que patia “violència masclista” –per la qual cosa el Parlament decidirà si activa o no el protocol de prevenció–, ha sigut l’espurna que ha tornat a desencadenar una guerra de faccions. El sector pragmàtic o institucional del Parlament –en el qual es compten 22 dels 32 diputats– s’ha sentit atacat “sense motiu” pel borrassisme –un fet que neguen des de l’entorn de Borràs remarcant que Madaula només va denunciar com se sentia–, i no ha desaprofitat l’ocasió per fer allò que vol des de fa temps: minimitzar encara més el poder de la presidenta del partit, Laura Borràs. Aquest sector pragmàtic opina que ella –i els seus afins– han tingut massa visibilitat fins ara, malgrat que fa poc més d’un any i mig que la van escollir per liderar JxCat a Argelers.

Després de la defenestració de Francesc de Dalmases com a vicepresident del partit arran de l’escridassada que va etzibar a la subdirectora del FAQS, Madaula és el càrrec més alt que ara té el borrassisme: és secretària segona de la mesa del Parlament i vicepresidenta de la formació.

A Junts viuen una Guerra Freda permanent. Tothom es prepara per a un pols final que no acaba d’arribar mai. Com si sempre hi hagués el risc d’un congrés extraordinari o d’escissió. Ara també. En el consell nacional que s’havia de celebrar ahir –finalment suspès per la trobada Junts-PSOE a Suïssa– es preveia aprovar que tots els independents locals de Junts –molts ex-PDECat– entressin a formar part de la militància del partit. Uns potencials 3.000 nous membres (segons les fonts consultades) a qui se’ls oferia l’opció de tenir tots els drets, també el de participar en un congrés, des del minut 0, sense esperar els sis mesos previstos als estatuts.

El borrassisme tampoc es queda amb els braços plegats. Els afins a Borràs fa temps que van engegar un grup de Telegram sota el nom JuntsxJunts, que lidera des de l’ombra l’escriptor Oriol Izquierdo i que es dedica a promocionar tot allò que fan l’expresidenta del Parlament i el seu entorn i a organitzar actes al territori. Divendres va divulgar el manifest del Consell Nacional de les Dones de Catalunya en què es dona suport a Madaula per la seva denúncia al ple.

¿Tornen a sonar tambors de congrés extraordinari a Junts? Aquesta setmana, entre els diputats corria aquesta idea, però també és cert que això sona cada dos per tres a JxCat. Sense anar més lluny, si no hagués estat pel resultat del 23-J i la posició privilegiada que l’aritmètica va concedir al partit, després de les municipals hi havia qui reclamava un congrés. I no tant pel borrassisme com pel descontentament -sobretot del món local- amb com Jordi Turull havia gestionat els pactes postelectorals.

1.

Els bombers a Madrid

Durant la sessió solemne d’obertura de la XV legislatura es va viure una situació força vergonyosa al pati del Congrés. Un grup de bombers de Madrid es van fer una foto amb l’agitador ultra Vito Quiles, que sorprenentment està acreditat com a periodista a la cambra. Quiles ha estat protagonista de les protestes feixistes davant de la seu del PSOE a Ferraz, on se l’ha vist arengant els manifestants. 

2.
El control d'alcoholèmia
Almeida, al mercat de la Boqueria

Fa un mes, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va cessar el responsable de Mobilitat del consistori, Federico Jiménez de Parga, sense adduir cap motiu. Ara, però, se n’ha per què. Resulta que Jiménez de Parga va donar positiu en un control d’alcoholèmia mentre conduïa a les 6 de la tarda. El responsable de mobilitat de la capital es va defensar dient que havia consumit “dues cerveses”.

stats