Francisco Galindo Vélez, el diplomàtic salvadoreny que mediarà entre Junts i el PSOE a Suïssa

L'entitat helvètica Henry Dunant donarà suport logístic a la negociació, que ha començat aquest dissabte

4 min
Francisco Galindo Vélez, embaixador de El Salvador a Colombia

BarcelonaFrancisco Galindo Vélez (San Salvador, 1955): és el nom del diplomàtic que coordinarà les converses entre Junts i el PSOE a Suïssa. Ho han revelat les dues formacions aquest dissabte després de la primera reunió, en un comunicat conjunt en què han assegurat que el clima de la trobada ha estat "cordial" i que es continua "avançant".

  • I qui és Galindo Vélez? Aquest diplomàtic salvadorenc, que ara s'implicarà en la situació catalana, ha desenvolupat la major part de la seva carrera en l'àmbit dels refugiats. Va ser alt comissionat de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR) a França, Colòmbia i Egipte i prèviament havia estat representant regional adjunt d'aquesta organització a Mèxic, Guatemala, el Salvador, Hondures, Nicaragua, Costa Rica, Panamà, Cuba i Belize. Posteriorment va ser nomenat ambaixador del Salvador a França i a Colòmbia. Advocat de professió, és llicenciat en ciències jurídiques i polítiques i màster per la Universitat de Nova York, segons la pàgina web de transparència del govern colombià.
  • I què farà en les converses JxCat-PSOE? S'encarregarà de pilotar l'equip de mediadors, perquè no n'hi haurà només un. "Agraïm el seu compromís de posar a disposició de les parts la seva experiència i la seva voluntat de contribuir a assolir la solució política i negociada al conflicte", han assegurat els partits al comunicat, on també aclareixen que Galindo Vélez ha estat consensuat entre tots els negociadors.

Tot aquest procés ha arrencat aquest dissabte a Suïssa, en una trobada que ha començat a les deu del matí hora local. La reunió és el tret de sortida oficial a la negociació entre Junts i el PSOE sobre com resoldre el "conflicte polític" de Catalunya amb presència d'una tercera part, que s'ha de dedicar a "acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés i dels acords a què s'arribi". Aquesta tercera part estarà formada, tal com ja s'ha apuntat, per un equip de personalitats i, segons les fonts consultades per l'ARA, rep el suport logístic de la fundació suïssa Henry Dunant, que ja va assessorar els independentistes l'any 2018 i 2019 en la Declaració de Pedralbes -el primer cop que el govern espanyol, ja presidit per Pedro Sánchez, va reconèixer el "conflicte" sobre el futur de Catalunya- i que va participar activament en el desarmament d'ETA durant el mandat de José Luís Rodríguez Zapatero. És a dir, no es tracta d'una entitat suïssa aliena a la situació espanyola: ja ha col·laborat amb els independentistes -també amb ERC i la CUP- i els socialistes.

Malgrat que Junts i el PSOE han revelat el nom de la personalitat que coordinarà la mediació, no han volgut explicar cap dels continguts que s'han abordat en la trobada. Diverses fonts es remeten al pacte d'investidura, en què els partits van acordar tractar dos àmbits: el reconeixement nacional de Catalunya i el sistema de finançament. En el primer capítol, Junts defensava la possibilitat de fer un referèndum d'autodeterminació en el marc de l'article 92 de la Constitució i els socialistes l'statu quo. En el segon capítol, Junts vol que Catalunya recapti el 100% dels impostos, mentre que el PSOE no vol que la Generalitat surti del règim comú de finançament de les comunitats autònomes.

Les delegacions de Junts i el PSOE han arribat entre ahir divendres i aquest dissabte el matí a Ginebra, tot i que cadascú ho ha fet separadament (alguns amb avió i uns altres amb cotxe). El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, ha estat qui ha liderat la delegació del PSOE. Pel que fa als representants de Junts, l'equip és encapçalat, com en les negociacions de la investidura, per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, acompanyat del secretari general de Junts, Jordi Turull, i la portaveu al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras. Tot i que en aquesta trobada tot apunta que Cerdán (PSOE) hi ha acudit sol, el pacte passa -segons les fonts consultades per l'ARA- perquè l'expresident espanyol José Luís Rodríguez Zapatero també participi en alguna de les trobades. La idea és que Puigdemont, com a expresident, es trobi a l'altra banda un excap de l'executiu espanyol. De fet, Zapatero ja va ser molt actiu a l'hora de teixir contactes amb Junts perquè tirés endavant la investidura. I Pedro Sánchez? No es preveu que participi directament en aquest procés.

"Ha anat bé", ha declarat Cerdán aquesta tarda a l'aeroport després de la reunió. No ha volgut anar més enllà: les dues parts s'han conjurat per mantenir el secretisme que ja va regnar en la negociació sobre la investidura.

El PP demanarà informació

Qui no està disposat a tolerar l'hermetisme és el PP. Alberto Nuñez Feijóo ja ha demanat als portaveus del Congrés, del Senat i del Parlament Europeu que activin qualsevol mecanisme parlamentari per obligar el govern espanyol a informar del contingut de les trobades entre el PSOE i Junts a Ginebra. "El 2017, un dirigent de Junts marxava a Waterloo per escapar-se de la justícia espanyola [...] i aquest dissabte un dirigent del PSOE ha sortit d'Espanya rumb a Ginebra per negociar amb ell què és Espanya", asseguren fonts del PP, que afegeixen que aquest diumenge Feijóo, en l'acte organitzat contra l'amnistia a Madrid, afirmarà que tot plegat és una "vergonya nacional".

No ha estat l'únic que s'hi ha pronunciat. També altres partits independentistes hi han dit la seva. El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha volgut treure pit del seu rol en els últims anys. Davant el consell nacional del partit s'ha reivindicat: "Tot el que hem fet en els últims anys és el que ha permès obrir el camí cap a l'amnistia", ha assegurat, i ha posat en relleu els fruits de la taula de diàleg -els indults i la derogació del delicte de sedició-. Josep Rius, portaveu de Junts, no ha tardat a respondre-li: en una entrevista a Ràdio 4 ho ha minimitzat i ha assegurat que la negociació "comença ara". I Jéssica Albiach, dels comuns, ha demanat que les taules entre els independentistes i el PSOE no serveixin per "competir", sinó per "cooperar".

stats