Política 01/12/2023

Junts i el PSOE obren la negociació amb verificador a Suïssa

La fundació Henry Dunant acollirà les converses, en què està previst que també s'hi impliqui Zapatero

4 min
Junts a Brussel·les

BarcelonaUna de les condicions imprescindibles perquè l'expresident Carles Puigdemont signés l'acord amb el PSOE era encetar una negociació sobre la resolució del "conflicte polític" amb Catalunya, amb la presència d'un mediador internacional. Aquest dissabte està previst que aquestes converses engeguin a Suïssa amb l'aixopluc d'una fundació dedicada a aquesta tasca, el Centre pel Diàleg Humanitari Henry Dunant, amb una llarga trajectòria en la resolució de conflictes bèl·lics i que no és aliena a la situació espanyola: ja va participar en el desarmament d'ETA i a finals del 2018 i principis del 2019 ja va assessorar Junts i Esquerra en el marc de la Declaració de Pedralbes, el primer cop que el govern espanyol –ja presidit per Pedro Sánchez– va parlar de "conflicte" en un document oficial. Ara bé, a què es dedica aquesta entitat? Qui hi haurà a la taula de negociació? I quina serà la seva funció?

  • La fundació Henry Dunant Centre for Humanitarian Dialogue és una organització amb seu a Ginebra de caràcter privat sense ànim de lucre basada en els principis de la humanitat, la imparcialitat i la independència, que té un acord de col·laboració amb el govern suís per dur a terme les tasques de mediació. Han treballat en diferents conflictes i, segons explica a la seva web, té la missió de "prevenir i resoldre conflictes armats mitjançant el diàleg, la mediació i la diplomàcia discreta". A Catalunya no hi ha hagut cap conflicte bèl·lic, però el rol de l'entitat passaria per la "prevenció" de qualsevol escalada del conflicte. El secretisme amb què treballa l'entitat, en tot cas, és una de les característiques que agraden a Junts i el PSOE, que volen mantenir l'hermetisme d'aquestes reunions.
  • Quina serà la seva funció en les converses Junts-PSOE? Aquesta fundació, segons diverses fonts consultades per l'ARA, ha acceptat donar cobertura al procés, donant suport logístic a les parts: proporcionaran el paraigua en què es produirà la negociació. Ara bé, qui seran les persones que desenvoluparan aquesta tasca? Serà un equip "coral", no una sola persona, amb el suport d'HD, i amb un rol que encara s'ha d'acabar de definir. El PSOE vol que tinguin un paper de "relator", una mena de notari que "acompanyi" les converses, mentre que els juntaires pretenen que vagi més enllà, que mediï, i fins i tot pugui fer propostes per acostar posicions entre les parts. Aquest paper també s'acabarà de definir a mesura que avanci la negociació, així com la possibilitat que hi hagi un portaveu públic que es dediqui a explicar els avenços o no de les converses entre els dos partits. Cal veure, en aquest sentit, si els partits –que es neguen a confirmar res oficialment– demà dissabte fan alguna comunicació formal sobre la reunió.
  • Qui seran els encarregats de participar en la negociació? Per part de Junts serà l'expresident Carles Puigdemont qui pilotarà les converses, tal com ja va fer en la negociació sobre la investidura, i l'acompanyaran el secretari general de Junts, Jordi Turull, i també la portaveu del Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, que aquest divendres ja ha aterrat a Ginebra, tal com ha avançat TVE, on ha estat increpada amb insults de "traïdora" o "no tornis a Espanya". Santos Cerdán, secretari d'organització dels socialistes, també ha arribat a Suïssa aquest divendres i tornarà a pilotar les converses amb Junts. També està previst que s'impliqui en el procés l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que ja ha tingut un rol també a l'hora de dialogar amb els juntaires. Ara bé, serà Zapatero a Ginebra? El pacte passa perquè sigui present de tant en tant a les reunions, però aquest dissabte en principi no hi serà. L'expresident espanyol seria l'homòleg de Puigdemont per part dels socialistes, ja que Pedro Sánchez, cap de l'executiu espanyol, no hi serà present. L'esquema és, doncs, d'expresident a expresident. Zapatero ja ha treballat prèviament amb l'entitat Henry Durant. Va ser sota la seva presidència que aquesta fundació va participar en les converses amb ETA, quan el 2005 es va negociar el desarmament del grup terrorista, i va ser el director executiu de l'organització, David Harland, qui va comunicar-ho.

La trobada d'aquest dissabte s'ha preparat amb el màxim d'hermetisme possible, tot i que la primera pista que es produiria aquest cap de setmana va ser la suspensió del consell nacional de Junts. La reunió, que el PSOE ha definit de "treball, ha de servir perquè ambdues parts exposin el seu punt de partida: per una banda, Junts defensarà el referèndum d'autodeterminació i els socialistes l'status quo. Segons l'acord d'investidura també s'ha d'abordar el finançament: els juntaires reclamen un pacte fiscal a l'estil del concert econòmic, mentre que el PSOE no vol que Catalunya surti del règim comú. Davant d'això, els negociadors, assessorats per HD, hauran d'establir un mètode de treball per calibrar com acosten posicions en aquests dos àmbits. Això sí, amb una crítica constant de l'oposició: aquest divendres el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha titllat d"humiliació" per Espanya la presència d'un verificador en la negociació i ha acusat el govern espanyol de tractar "d'ocultar-ho" perquè se sent "avergonyit". També ha reaccionat Vox a la xarxa social X: "Li diuen progrés, però és una nova humiliació a Espanya i un cop a l'estat de dret".

El mateix verificador per a ERC?

La negociació amb Junts avançarà en paral·lel –i sense coordinació d'entrada– amb la taula pactada entre el PSOE i Esquerra, també amb presència d'un verificador, i la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. Per ara no hi ha dates de reunió per aquestes taules, només la trobada entre Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el pròxim 21 de desembre. ¿Hi haurà el mateix verificador de Junts per a la mesa de negociació amb els republicans? Esquerra ja ha tingut contactes amb l’entitat Henry Dunant: la secretària general dels republicans, Marta Rovira, hi va mantenir la relació l’any 2018 i 2019 i també durant la taula de diàleg, que va conduir als indults i a la derogació del delicte de sedició. Ara bé, no havia actuat mai de mediadora amb el PSOE.

Fonts coneixedores asseguren que qui assistirà les converses amb el PSOE serà una persona en contacte amb organitzacions internacionals amb seu a Suïssa, però sense concretar-la. Fins ara els republicans han treballat no només amb HD, sinó també amb Berghof i SwissPeace, organitzacions que cita la mateixa Rovira en el documental sobre el seu exili que va fer RTS, la televisió suïssa, així com GCSP (Geneva Centre for Security Policy), entitats amb les quals ERC vol continuar treballant. Comença una nova etapa de negociació amb el govern espanyol.

stats