Política 02/02/2015

Mas veu "impossible" la sobirania fiscal plena mentre Catalunya no tingui un estat propi

El president de la Generalitat reconeix "l'error" que va suposar durant la Transició no plantejar com a prioritat que la Generalitat disposés d'una hisenda pròpia

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit aquest dilluns que mentre Catalunya no pugui disposar d'un estat propi serà "impossible" poder exercir la "sobirania fiscal" plena. Això només arribarà en el moment que "es produeixi una desconnexió legal de l'estat espanyol", tot i que fins llavors cal anar preparant-ne els instruments. Ho ha dit en l'acte de presentació del llibre "Una hisenda a la catalana", de Joan Iglesias, 'cervell' del projecte de la hisenda pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha reconegut obertament que va ser un "error" no donar durant els últims 35 anys, des del restabliment de l'autogovern, "tota la importància" a tenir una hisenda pròpia. Ha admès que durant la Transició "podríem haver plantejat una aspiració de domini dels nostres ingressos tributaris", però no es va fer.

Iglesias, de la seva banda, ha assegurat que "a Catalunya hi ha prou contribuents per finançar un estat propi, un estat del benestar avançat". "El conjunt dels impostos que paguen els catalans és superior a la despesa que fan el conjunt d'administracions", ha destacat. Per això, està convençut que "Catalunya es pot pagar el seu estat, i això no ho pot dir tothom". Segons Iglesias, "Catalunya ja té hisenda pròpia, el que no tenim perquè no som estat és sobirania fiscal, la Generalitat no pot gestionar l'esforç que fan els catalans quan paguen impostos".

Procedent del Cos Superior d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat i fitxat pel Govern d'Artur Mas per dissenyar la futura hisenda pròpia, Iglesias aposta per facilitar als contribuents disposats a complir les seves obligacions "l'accés a les seves pròpies dades" perquè exerceixin un "autocontrol permanent" dels seus pagaments. Això "alliberaria efectius" de l'administració tributària que es podrien dedicar a "perseguir aquells individus que intenten eludir el pagament d'impostos" i permetria "signar la pau amb els ciutadans que paguen impostos". A parer seu, "el frau és la conseqüència de la ineficiència del sistema fiscal", i el model tributari espanyol hauria de fer "autocrítica", perquè "no dóna l'abast" per controlar tots els contribuents.

stats