Política 20/11/2014

Homs: "És una querella contra la manera de fer d'un poble"

El Govern veu "mesquinesa" del govern de Rajoy per la "utilització" política de la fiscalia per no afrontar des de la política un contenciós polític

Ara
2 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs / CRISTINA CALDERER

Barcelona"És evident que el poble català no es pot aturar a base de querelles". El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha advertit aquest dijous que la querella que impulsa el fiscal general de l'Estat contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau pel 9-N no servirà per dissuadir la voluntat d'autodeterminació de la societat catalana. Perquè, per ell, aquesta "no és una querella contra unes persones concretes, sinó contra una manera de fer d'un poble sencer, i és un error greu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, Homs ha considerat que el govern de Mariano Rajoy ha actuat amb "mesquinesa" i "utilitzant" políticament a la fiscalia perquè "no ha tingut el coratge" de dirigir-se directament al TC per exigir-li un requeriment explícit perquè la Generalitat aturés el 9-N. I no ho han fet, diu Homs, perquè tenien la certesa que la manca de fonament jurídic els abocava a un "ridícul que saben que és monumental".

Després que el PP acusés el Govern d'haver pressionat els fiscals catalans, Homs ha opinat: "Pot pressionar qui té la força per fer-ho. Acusar els que no la tenen és un acte de cinisme". Per ell, no hi ha cap "marge" jurídic perquè la querella contra Mas, Ortega i Rigau prosperi en cap de les acusacions.

El PP "passa" dels catalans

Pel conseller de Presidència i portaveu del Govern, el PP "passa de la immensa majoria dels catalans" com es demostra amb el fet que el president del govern espanyol no pensi reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, el 29 quan viatgi a Catalunya. "Primer diuen que potser s'han explicat malament i que vindran a explicar-se més, i vénen a explicar-se al seu partit i per a la resta de l'estat espanyol. Passen de la immensa majoria dels catalans", ha etzibat.

Homs ha explicat que en la conferència del dia 25, Artur Mas farà la seva proposta sobre quins passos s'haurien de fer per fer avançar el procés d'independència, però sense "vocació d'imposar el seu criteri a ningú ni que la seva paraula sigui definitiva ni final". "Serà una opinió que tindrà el seu valor, però no amb ànim d'imposar res a ningú", ha dit, malgrat que no ha volgut avançar si hi anunciarà la data de l'eventual avançament electoral. Això sí, ha assegurat que "abans de final d'any" caldrà veure "com s'enfoca".

stats