Política 27/11/2012

Homs xifra en més de 4.000 milions d'euros el que caldrà retallar el 2013

El portaveu del Govern adverteix Rajoy que si tanqués l'aixeta a una coalició CiU-ERC estaria "prevaricant"

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs,ha advertit aquest dimarts que el 2013 la Generalitat haurà d'aplicar una retallada pressupostària de més de 4.000 milions d'euros en les partides de despesa no financera, és a dir, una quantitat aproximadament equivalent a la dels ajustos que s'han fet aquests dos darrers anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha explicat que un dels factors que expliquen que les arques de la Generalitat estiguin sota tanta pressió i tinguin “l'ai al cor” cada final de mes és que l'Estat reduirà “dràsticament” l'any vinent les aportacions als serveis i activitats de caràcter finalista per part de l'Estat, com la dependència, la formació professional o l'ensenyament. A més, segons ha recordat en roda de premsa després de la reunió del Govern, l'Estat “segueix sense proveir el fons de competitivitat” per a Catalunya.

A això cal sumar-hi l'increment de les despeses financeres. El 2010, la despesa pel pagament d'interessos va ser de 919 milions d'euros, mentre que la previsió per al 2013 és de 2.300 milions, ja que arribaran “venciments com a conseqüència de les decisions preses en anys anteriors, com ara execucions d'obres”.

En aquest context, Homs ha advertit ERC que “hi ha molt poc marge” de negociació amb ells en aquest àmbit pressupostari. “Es poden fer alguns petits ajustos, estem disposats a parlar de moltes coses, però la realitat, més enllà depetits retocs, és la que hi ha. D'on no n'hi ha no en raja”, ha sentenciat.

Pel que fa a la proposta d'establir una “eurovinyeta” per als transportistes, s'ha mostrat disposat a considerar-ho, ja que va “en la línia de les recomanacions de la UE”. “És una decisió que ben aplicada la veuríem raonable”, ha afegit.

D'altra banda, ha advertit al govern del PP que, si pensa collar Catalunya i fins i tot tancar-li l'aixeta de la liquiditat pel simple fet que es constituís un executiu de coalició CiU-ERC, això seria “prevaricació”. Un govern, ha recalcat Homs, no pot actuar diferent en funció de si les “aliances” que s'estableixen en una comunitat autònoma estan ben vistes pel PP.

stats