LA GOVERNABILITAT DE L'ESTAT
Política 20/09/2016

Homs obre la porta a dir 'sí' a Sánchez sense el referèndum: "Ja acabarem de prendre la decisió"

El portaveu del PDC a Madrid matisa, després, que el partit continua posant la votació sobre la independència com a condició

Ara
3 min
El portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, ahir en roda de premsa al centre Blanquerna després de declarar al Suprem. EFE

MadridEl portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, ha admès aquest dimarts que estan disposats a "parlar" amb ERC sobre la possibilitat de dir 'sí' a un govern en solitari de Pedro Sánchez sense l'exigència del referèndum. "Ho haurem de parlar" i "decidir conjuntament", ha assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Hem de parlar-ho entre el món independentista. Tenim a les mans fer fora en Rajoy. Jo en tinc moltes ganes, de fer fora el PP del govern espanyol, però si no hi ha la qüestió del referèndum fa de mal fer. Ja acabarem de prendre la decisió", ha explicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha posat al mateix nivell la promesa electoral de fer fora Mariano Rajoy i la de defensar una consulta. "Tinc un compromís davant l’electorat de fer tot el que pugui per fer fora del PP i tinc un compromís pel referèndum. Hi són totes dues." Tot i que se li ha preguntat fins a tres vegades quina és prioritària, el portaveu del PDC no ha volgut mullar-se: "Totes dues", ha insistit.

Homs s'ha mostrat resignat a no poder arrencar del PSOE el compromís d'un referèndum. I davant l'escenari hipotètic que Sánchez es torni a presentar a la investidura i necessiti el seu aval, ha reiterat que "l'independentisme haurà de decidir" la seva posició. "La política de vegades té aquestes coses, que no ho pots abraçar tot", ha reflexionat sobre la possibilitat de fer caure el referèndum, tot i insistir que és una "condició".

És millor el PSOE que el PP? El portaveu del PDC al Congrés ha assegurat que "no té cap fe en el PSOE" perquè "no ens ha anat millor" amb els socialistes, però ha considerat "normal" fer "tot el possible" per fer fora del govern "algú que et vol posar a la presó" (el PP).

Matís via Twitter

Homs ha volgut matisar hores més tard les seves paraules via Twitter, i ha posat l'accent en el fet que el referèndum segueix sent la condició per votar Pedro Sánchez.

Divisió entre ERC i el PDC

En tot cas, la decisió final s'hauria d'acordar amb ERC. Homs ha descartat una crisi al Govern per aquest tema perquè "l'acció final haurà de ser conjunta". Si Ciutadans votés que no a Sánchez, caldria el 'sí' tant del PDC com d'almenys un diputat republicà, a més de Podem i el PNB perquè la investidura del líder socialista tirés endavant. "L'aritmètica és tan justa que es necessiten tots els vots", ha assenyalat Homs.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha reaccionat ràpidament a Twitter i ha tancat del tot la porta a la possibilitat de dir 'sí' a Sánchez sense la condició del referèndum.

Sánchez té la intenció de tornar a recollir suports per presentar-se a la investidura després de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre. Aquest cop busca el 'sí' de Podem i l'abstenció de Ciutadans per governar en solitari. Sap, però, que els d'Albert Rivera no facilitaran ara el seu pla i considera el suport 'in extremis' del PDC i ERC. En cap cas hi negociaria –i menys un referèndum–, però seria un aval d'última hora sense acord amb l'únic objectiu de fer fora Rajoy i evitar unes terceres eleccions.

Fonts de la direcció del PSOE han evitat entrar a valorar les declaracions d'Homs. "Anem pas per pas", han dit. Han preguntat, primer, si es tracta d'una posició personal o bé compartida pel PDC.

stats