CANVI DE CICLE
Política 08/10/2012

Ibarretxe i Mas: reptes similars en contextos diferents

El PP i el PNB creuen que, com el lehendakari, el president català no mantindrà el pols amb l'Estat

Daniel Gómez
1 min
DOS ABANDERATS DEL SOBIRANISME EN ELS PARTITS RESPECTIUS Tant Ibarretxe com Mas han portat respectivament PNB i CiU a les màximes demandes d'autogovern dels seus partits. De fet, Mas va copiar la idea de l'estat lliure associat del pla Ibarretxe quan es va negociar el nou Estatut, però ara va més enllà.

BilbaoEls populars creuen que Juan José Ibarretxe s'ha reencarnat políticament en Artur Mas, amb qui comparteix un perfil i una trajectòria política similar, i han recordat al president català que el desafiament sobiranista que va plantejar el lehendakari entre el 2005 i el 2008 va acabar en no-res.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la dècada en què va governar, Ibarretxe va posar contra les cordes a l'esquerra abertzale amb un discurs clarament autodeterminista, va impulsar una reforma de l'Estatut de Gernika rebutjada sense debat pel Congrés espanyol i el Tribunal Constitucional va prohibir-li la consulta que volia convocar a Euskadi. Continua sent el màxim exponent del dret a decidir en el PNB, però ara mateix la prioritat del candidat Iñigo Urkullu és la crisi i no pas la sobirania.

En canvi, Mas ha anunciat que els catalans seran consultats sí o sí, saltant-se les lleis espanyoles si cal. Els penabistes estan convençuts que aquestes declaracions són només focs d'artifici i que, arribat el moment, imitarà Ibarretxe i no durà a terme el desafiament.

Podeu llegir el reportatge a l'Ara Premium

stats