Política 30/05/2016

Iceta insta els barons del PSOE a no tenir "por" d'un pacte bilateral de l'Estat amb Catalunya

El líder del PSC fa una crida a "aprofitar" l'oferta del secretari general dels socialistes

Sara González
2 min
Miquel Iceta, durant la seva intervenció al congrés que l'ha entronitzat / PERE VIRGILI

BarcelonaEl PSC ha donat la benvinguda al pacte bilateral que ofereix el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a Catalunya i considera que es tracta d'una oferta que ha de ser "aprofitada" per les institucions catalanes. Conscient, però, dels recels que pot generar entre els barons socialistes aquest acord negociat de tu a tu, el primer secretari ha assegurat que "de vegades hi ha paraules que fan molta por" però que, en realitat, sempre hi ha hagut "bilateralitat" en el desplegament de l'estat de les autonomies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exemple més clar, ha dit, va ser la negociació del model de finançament, en la qual després de negociar bilateralment amb Catalunya es va fer una negociació de tipus multilateral. A més, ha afirmat que a hores d'ara només Mariano Rajoy pensa que no hi ha cap problema amb Catalunya mentre la resta d'Espanya és conscient que l'Estat té tres problemes: la crisi, la corrupció i l'encaix de Catalunya. Iceta ha defensat que la reforma de la Constitució en el qual estaria inclòs el pacte bilateral inclogui l'article 5 de l'Estatut, que recull els drets històrics, una proposta que ja recollia el document de Granada segellat pels socialistes el 2013.

A les portes del 26-J, Pedro Sánchez s'ha compromès a impulsar un pacte polític amb Catalunya si governa Espanya. És la primera vegada que el líder socialista proposa un diàleg bilateral amb la Generalitat amb l'objectiu de "reconèixer la seva singularitat i millorar l'autogovern" de Catalunya. Així ho proposa en el document titulat 'Compromisos per a un SÍ al govern del canvi', que ha presentat aquest dilluns a Madrid acompanyat del seu equip d'experts que forma el "govern a l'ombra".

Una situació "sense fonts"

Després de participar en la manifestació convocada pels sindicats i les entitats socials per clamar contra els vetos del Tribunal Constitucional i preguntat per si es va sentir còmode en una marxa que va incloure proclames independentistes, Iceta ha assegurat que el seu partit es sentiria "incòmode en una situació de fronts", amb posicionaments "irreconciliables" i "polarització social i política sense sortida". Ha subratllat, a més, que en la defensa dels drets socials hi ha molta gent que s'hi sent còmoda al marge de si és independentista o no.

stats