Política 25/11/2016

Iceta defensa que reconèixer Catalunya com a nació no posa en risc la unitat d'Espanya

El primer secretari del PSC ha admès que la qüestió catalana és "un dels tres problemes més importants que té Espanya"

Ara
2 min
El líder  del PSC, Miquel Iceta, participa avui en el comitè federal del PSOE.

MadridConsiderar Catalunya una nació és compatible amb la defensa de la unitat d'Espanya. Aquesta és la tesi que ha defensat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha assegurat aquest divendres que tan ell com la presidenta andalusa, Susana Díaz, comparteixen el propòsit de "no trencar, en cap cas, la sobirania nacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la reunió que va mantenir ahir amb la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, Iceta ha admès aquest matí en una entrevista a la Cope, que Díaz no comparteix la idea de considerar Catalunya com una nació. Tanmateix, el primer secretari del PSC s'ha mostrat partidari de debatre aquest tema amb ella una vegada s'obri un "debat real" sobre la reforma constitucional.

Sobre la reunió, ha afirmat que els dos estan d'acord amb que "la sobirania nacional correspon al conjunt dels ciutadans espanyols" i que no s'ha de promoure una desigualtat de drets entre ells. Però a diferència del que pensa Díaz i del "recel o discrepància" que plantegen alguns dels seus companys de partit, Iceta creu que el concepte nació no trenca amb aquestes dues consideracions.

El primer secretari del PSC ha admès que la qüestió catalana és "un dels tres problemes més importants que té Espanya en aquest moment" i que el fet de considerar o no Catalunya com a "nació" no ha de ser un impediment perquè els socialistes "treballin molt i bé" per resoldre la situació.

Relació entre PSOE i PSC

Iceta ha reconegut que la reunió amb Díaz tenia com a objectiu "acostar posicions" amb el PSOE i ha assegurat que els temes que van tractar estaven relacionats amb la situació política de Catalunya i la necessitat de prendre iniciatives per evitar l'avenç independentista. Els dos líders socialistes també van valorar el pacte de govern que van firmar els socialistes bascos amb el PNB que va servir per facilitar la investidura d'Iñigo Urkullu.

El líder socialista català ha admès que la crisi entre el PSC i el PSOE és seriosa i "s'ha d'estudiar a fons". Tot i això, s'ha mostrat "optimista" amb la comissió que revisarà les relacions entre les formacions. "Jo he parlo amb bastanta gent del PSOE i el que tots em remarquen és que qualsevol perspectiva de trencament és inconcebible"

Sobre l'elecció del nou líder del PSOE, ha afirmat que l'executiva del PSC serà neutral i que no donarà suport a cap candidat per "ajudar a que tots es puguin expressar, puguin presentar el seu projecte". Tanmateix ha remarcat que "les primàries són pels militants i no perquè les executives diguin a qui s'ha de votar i a qui no".

stats