Política 29/03/2015

Iceta demana a ICV-EUiA que "lluiti" al costat del PSC per dir 'no' a la proposta de llei electoral

El líder del PSC afirma que en comptes de crear noves estructures d'estat el que cal és revisar les que ja existeixen

Sara Gonzàlez
2 min
El líder del PSC, Miquel Iceta, a la cloenda del congrés de les joventuts del partit / ACN

Barcelona“Ens estan prenent el número i per això diem que no”. Així de contundent s'ha mostrat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb la proposta de llei electoral que defensen CiU, ERC i ICV-EUiA. De fet, la ponència per elaborar la llei es reunirà per últim cop el 8 d'abril i després es debatrà directament en el ple del Parlament, encara que els socialistes s'hi oposin rotundament. Iceta ja ha avisat: “Ens quedarem sols dient que no”. Però no s'ha estat de recordar que fins ara els ecosocialistes havien defensat, com ells, la circumscripció única: “Ara, deu ser pel procés, ja no ho defensen. Demanem a ICV-EUiA que lluitin amb nosaltres fins al final”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha volgut deixar clar que ell és partidari d'aprovar una nova llei electoral, però garantint que “tots els vots valguin igual” i que, per tant, es garanteixi la proporcionalitat per evitar que, com a les passades eleccions, formacions com el PSC tinguin més vots que ERC però, en canvi, obtingui un escó menys. Segons el líder del PSC, els partits sobiranistes l'únic que busquen és “traduir al català” la llei electoral espanyola. “Maquillatge del barat, no”, ha sentenciat.

El líder dels socialistes catalans també ha aprofitat la cloenda del congrés de les joventuts del partit per carregar contra el full de ruta independentista. “Mentre altres discuteixen si van o no en una llista única, portem quatre anys sense cap nova esperança real per a la gent”, ha etzibat. I és que, segons ell, en comptes de crear noves estructures d'estat el que cal és “revisar l'estat” de les que ja existeixen, com ara una educació que garanteixi “la igualtat d'oportunitats” i un sistema de salut que garanteixi “un tractament d'igualtat davant la malaltia”. Iceta ha lametat que aquests dos pilars de l'estat del benestar estiguin “perdent empenta”.

Mentre des del bloc sobiranista es presenten les municipals com la primera volta de les plebiscitàries del 27-S, Iceta ha assegurat que el 24-M és la darrera oportunitat per decidir si els ajuntaments són progressistes o no. Segons ell, està en joc que “els ajuntaments siguin la primera trinxera en el combat per la igualtat social”.

stats