Política 30/11/2014

Iceta urgeix Mas i Rajoy a reprendre el camí del diàleg com a "única via"

El líder del PSC reclama que s'obri una negociació pels 23 punts que Mas va presentar a Rajoy al juliol

Europa Press
2 min

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha urgit aquest diumenge els presidents de la Generalitat, Artur Mas, i del govern espanyol, Mariano Rajoy, a "reprendre el camí del diàleg, la negociació i el pacte com a única via per resoldre els problemes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un apunt a la seva web, titulat 'Memoràndum urgent per als presidents Mas i Rajoy' i recollit per Europa Press, Iceta ha cridat els partits i institucions a fer propostes per enfortir un projecte comú de convivència, ajustar-lo a les noves demandes ciutadanes i renovar-lo per fer front als desafiaments del nostre temps.

Segons Iceta, el 9-N va marcar una altra fita en la cadena de distanciaments dels governs espanyol i català: "Si el 9-N va posar clarament de manifest que el sentiment independentista, encara sent molt significatiu, no és majoritari, també ha reflectit, una vegada més, la insatisfacció profunda d'una part important de la societat catalana respecte a l'actual relació entre Catalunya i la resta d'Espanya".

Segons la seva opinió, el pas del temps ha demostrat que el problema, lluny de desaparèixer, es va enverinant i el marge per solucionar-lo es va estrenyent, mentre que la querella presentada contra Mas és "l'últim i més greu episodi d'un distanciament" que, si persisteix, només pot conduir a un enfrontament del qual no pot derivar-se cap benefici.

"No és possible seguir així ni aparentar que no passa res ni pensar que pel mer fet d'apel·lar al compliment de la llei el problema es resoldrà per si sol", ha opinat Iceta, que ha suggerit una agenda de temes per acostar posicions, com ara obrir una negociació sobre els 23 punts presentats per Mas a Rajoy a final de juliol.

Conferència de presidents

Iceta ha demanat que es revisi la distribució de l'esforç de reducció del dèficit públic entre els tres nivells de l'administració, que està sotmetent a una pressió insuportable el conjunt de les comunitats autònomes i els ajuntaments.

Ha defensat la conveniència de convocar amb caràcter urgent una conferència de presidents que pugui adoptar mesures per reactivar l'economia i l'ocupació que impliquin el conjunt de les administracions públiques, i de crear un espai de deliberació sobre els continguts d'una reforma constitucional que resolgui els problemes d'un estat d'autonomies i doni resposta a la singularitat de Catalunya.

stats