ABDICACIÓ DEL REI
Política 11/06/2014

ICV recull el suport de 68 eurodiputats a una consulta sobre la monarquia i al dret a decidir

Els signants de la proposta consideren que cal treballar per una democràcia plena que permeti debatre els aspectes més essencials del sistema de govern

Acn
2 min
Ernest Urtasun, aquest dilluns al Teatre del Raval / ACN

BarcelonaICV ha recollit 68 signatures de diputats i exdiputats del Parlament Europeu per demanar un referèndum sobre monarquia o república coincidint amb la votació aquest dimecres al Congrés sobre la llei d'abdicació. Els diputats i exdiputats, que han signat la declaració proposada per l'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun i el coordinador de l'Esquerra Plural, Willy Meyer, consideren que "és responsabilitat de tots els europeus" definir i treballar per una democràcia plena, que permeti sotmetre a debat i a sufragi els elements més essencials del sistema de govern, a Europa i als estats membres, i també el dret dels pobles a decidir sobre el seu futur i la relació amb els estats dels quals formen part.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els signats hi ha els eurodiputats electes d'ERC-NECat, Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, l'exeurodiputat d'Iniciativa, Raül Romeva, l'eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, o l'eurodiputat electe i líder de Podem, Pablo Iglesias, que han demanat que a l'estat espanyol s'obri un procés constituent on es resolgui la forma d'Estat, i en el qual es parteixi del respecte al dret a decidir dels pobles que conformen la realitat plurinacional de l'Estat i que, segons subratllen, són subjectes polítics amb dret a decidir com a tals.

Així mateix, han donat suport a les mobilitzacions que aquests dies s'estan produint als carrers i que reclamen poder fer un referèndum sobre monarquia o república.

Reivindicació des de Brussel·les

L'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, ha assegurat que el manifest signat pels parlamentaris a Brussel·les pretén "reivindicar i donar suport" a la gent que exigeix un referèndum sobre monarquia o república. Per Urtasun, es tracta d'un "gest polític important" dels representants "de la sobirania europea" que estan "dient al PP i al PSOE que s'ha de permetre que la ciutadania s'expressi".

L'ecosocialista ha explicat que l'abdicació de Joan Carles I i la futura coronació del seu fill s'ha fet "en una operació als passadissos, tancada" sense donar l'oportunitat a la gent a expressar-se sobre el model d'estat. Segons Urtasun, "molta gent a Europa això no ho entén" i per això aquest dimecres han volgut "expressar la seva disconformitat" i exigir que es pugui votar.

Urtasun ha explicat que un dels punts del manifest reclamava que es votés en contra de la llei de l'abdicació que s'ha portat aquest dimecres al Congrés. Per això el manifest ha rebut el suport dels eurodiputats d'ERC Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, però no dels de CiU, Ramon Tremosa i Francesc Gambús. De fet, Gambús argumenta que ningú li ha fet arribar el document perquè el signi. "CiU, el dret a decidir l'entén per a algunes coses i per d'altres no, i ha decidit abstenir-se en comptes de votar-hi en contra, que és el que hauria d'haver fet, i per això tampoc firma el manifest", ha precisat Urtasun.

stats