Política 18/05/2014

ICV-EUiA impulsarà dues directives europees per derogar la llei Gallardón i combatre la violència de gènere

Els ecosocialistes reclamen que la lluita del feminisme i les polítiques d'igualtat siguin una "urgència" a la Unió Europea

Marc Toro
2 min
El candidat d'ICV, Ernest Urtasun, i la número 2 de la llista, Núria Lozano, al final de l'acte 'Feminisme o troika' celebrat al barri de Gràcia / ARA

BarcelonaEl candidat d'ICV a les europees, Ernest Urtasun, ha denunciat aquest diumenge el model de societat desigual entre homes i dones que s'està construint a Europa els darrers anys. Un model que el candidat assegura que és conseqüència directe de "l'austericidi". "Davant aquesta situació, la lluita del feminisme no pot estar obviada en aquesta campanya", ha dit Urtasun, que ha reclamat que aquesta i les polítiques d'igualtat siguin una "urgència" a la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte a la plaça del Diamant de Gràcia, i que tenia per títol "Feminisme o troika", el cap de llista ha explicat que els ecosocialistes impulsaran al Parlament Europeu dues directives europees. La primera, per forçar el govern espanyol a aturar la reforma de la llei de l'avortament del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. "Anirem a Brussel·les a aturar la llei Gallardón", ha afirmat Urtasun. La segona directiva estarà enfocada a combatre la violència de gènere. Precisament, el cap de llista ha condemnat el repunt de la violència contra les dones en els darrers anys.

Segons Urtasun, però, el primer que cal fer és "treure'ns de sobre" els polítics masclistes com el candidat del PP al 25-M, Miguel Árias Cañete. En condemna de les seves polèmiques declaracions sobre el debat que va mantenir amb la socialista Elena Valenciano, Urtasun ha fet una crida perquè cap "eurodiputada" voti el popular si és presentat a la terna de comissaris europeus, tal com farà ICV-EUiA.

"Hem de desenvolupar una agenda claríssima per a la igualtat al Parlament Europeu", ha continuat el candidat, que s'ha compromès, personalment, a formar part de la comissió per a la igualtat entre homes i dones de la cambra europea, tal com va fer el seu predecessor, el fins ara eurodiputat Raül Romeva.

"A Cañete no se li va escalfar la boca ni estava cansat"

La número 2 de la llista d'ICV-EUiA, Núria Lozano, ha destacat que Espanya és el segon país més desigual d'Europa, una situació que –ha explicat– afecta especialment les dones. En aquest sentit, ha condemnat la violència que s'exerceix sobre les dones, no només la física sinó també la social, econòmica i laboral. "I també la forma més salvatge de violència que estem patint ara mateix, que és el fet que ens neguin la nostra pròpia entitat com a subjectes de ple dret [...] i que un jutge tingui més a dir sobre el nostre propi cos que nosaltres mateixes", ha afegit amb referència a la reforma de la llei de l'avortament. Finalment, també ha carregat contra les declaracions de Cañete, i ha dit que "no se li va escalfar la boca ni estava cansat" sinó que el que va dir forma part del programa electoral dels populars.

Urtasun ha aprofitat abans de l'acte per deixar per escrit el seu missatge en una pissarra on tothom podia expressar el que volgués. "Contra la troika i l'austeritat, per una Europa amb valors feministes, per l'equitat i els drets de les dones! Fem fora Cañete!", deia el seu escrit.

stats