Política 10/03/2015

ICV-EUiA promou un pla de rescat social per recuperar la "dignitat dels catalans"

Herrera reivindica que Catalunya té capacitat per actuar en 10 àmbits bàsics

Europa Press
2 min
El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, durant el seu míting al Centre Cívic de la Salut de Badalona aquest dijous / ACN

BarcelonaICV-EUiA ha presentat aquest dimarts una campanya per fer arribar a la ciutadania un pla de rescat social que recuperi la "dignitat dels catalans" amb actuacions en 10 àmbits, com la creació d'ocupació, la lluita contra la pobresa energètica, l'habitatge, l'educació, la sanitat i la igualtat entre homes i dones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador general d'ICV, Joan Herrera, i el portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, han presentat aquest dimarts la web i els eixos d'una campanya orientada al cicle electoral del 2015 i amb la qual aspiren a demostrar que la seva formació "no només denuncia quan cal, sinó que també proposa quan és imprescindible".

"Estem farts que el Govern digui 'no' a propostes concretes, plausibles, possibles, que permeten el rescat social", ha censurat Herrera, que ha defensat que una ciutadania que està patint tant necessita un pla de rescat social que situï la gent com a primera prioritat, i ha remarcat que és possible un canvi de prioritats.

Part de la campanya consisteix precisament en mirar de demostrar que la realització d'aquest pla de rescat social és possible, per la qual cosa en les pròximes setmanes detallaran algunes de les actuacions que demanen dur a terme per obtenir els recursos necessaris per impulsar un canvi de polítiques a la Generalitat.

Així, advoquen per una reforma fiscal que carregui més sobre qui més té; un canvi en el sistema de finançament autonòmic; una persecució més intensa del frau fiscal; una reorientació de les inversions europees previstes en el pla Juncker; un debat sobre el deute i la derogació de l'article 135 de la Constitució que consagra l'austeritat.

Amb els recursos d'aquestes reformes, els ecosocialistes aspiren a actuar sobre 10 eixos: nova ocupació basada en economia social i verda; treball digne; renda garantida de ciutadania; garantir subministraments bàsics; habitatge per a tots i dret a la segona oportunitat; educació pública de qualitat; enfortir el sistema públic de salut; derogar la reforma de les pensions; el dret a l'autonomia personal, i perseguir la plena igualtat entre home i dona.

Experiència municipal

Tant Herrera com Mena han subratllat que aquestes actuacions són factibles des de la Generalitat, i han posat com a exemple que algunes s'han fet en ajuntaments liderats per ICV-EUiA: "No es pot fer tot en aquest país, és cert, però es pot tirar endavant un pla de rescat".

Mena ha assegurat que quan ICV-EUiA proposa alguna cosa és perquè és factible, i ha subratllat que cal un autèntic pla per recuperar la dignitat dels catalans, perquè mentre "estan amb l'aigua al coll, el que fa CiU és tirar encara més aigua de la piscina".

stats