ABDICACIÓ DEL REI
Política 02/06/2014

ICV-EUiA demana un referèndum: "No ens val canviar un rei per un altre"

Herrera i Nuet coincideixen en què el que ha fet abdicar el rei és la fi del bipartidisme que ha sustentat la monarquia

Europa Press / Ara
2 min

BarcelonaLa coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha demanat aquest dilluns que l'abdicació de Joan Carles I no se solucioni amb el relleu a favor del príncep Felip, sinó que es convoqui un referèndum per consultar a la ciutadania el model d'Estat que vol: "No ens val canviar un rei per un altre". En roda de premsa, ha assegurat que "de la mateixa manera que els catalans demanen un referèndum per decidir el seu futur, cal que es consulti la ciutadania sobre l'Estat que volen", i ha advocat per interpretar l'abdicació com una oportunitat per canviar el model actual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ha cridat els catalans a penjar en els seus balcons senyeres i banderes republicanes, així com a participar en les mobilitzacions que s'han convocat a les 20 hores als municipis de Catalunya, com han fet també altres formacions d'esquerres. A més, Camats ha dit que els ecosocialistes faran "tot el que calgui per evitar que s'imposi un model d'estat", i ha insistit a animar als ciutadans a implicar-se en aquest procés amb l'exigència d'un referèndum que els faci protagonistes del seu futur.

"El règim té por"

El líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha assegurat que l'abdicació evidencia que "el règim té por perquè, amb el final del bipartidisme, ja no estava tan clar que PP i PSOE poguessin mantenir el rei fora de perill per molt temps", i ha qualificat la decisió del monarca d'excel·lent notícia.

Així i tot, ha deplorat que el govern espanyol "vulgui despatxar aquest assumpte sense fer partícip a la ciutadania", i ha avançat que els ecosocialistes fomentaran reunions amb entitats socials, partits i col·lectius per unir forces a favor d'un referèndum. "Han organitzat això amb presses perquè tenen por al canvi i volen que no decidim el futur: no ho permetrem", ha tancat Nuet, que crida els catalans a manifestar-se a favor de la República i exigir participar en el procés de successió.

Al seu torn, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha publicat un post al seu bloc en què també afirma que el que ha "encès totes les llums d’alerta és la desfeta del bipartidisme a les darreres eleccions europees, quan no va arribar al 50% del vot per primer cop a la història". "L’abdicació, doncs, és el darrer servei del rei", insisteix. Per això, aposta perquè "s’hauria de produir un referèndum sobre la monarquia o, si no el volen fer, unes eleccions constituents per determinar si hi ha legitimitat per continuar sota la monarquia", "per saber si el concepte hereu és compatible amb un model democràtic". Igualment, crida a unir esforços aquells que volen obrir un nou procés constituent "per motius democràtics, socials o territorials".

stats