Política 27/07/2013

ICV emplaça Rajoy a respondre la carta de Mas tot i tenir dubtes de la seva "utilitat" per avançar en el dret a decidir

Laia Ortiz replica a Joana Ortega que la llei de reforma dels governs locals del PP no inclou "cap garantia" perquè no s'apliqui a Catalunya

Acn
2 min
Laia Ortiz, aquest dijous en roda de premsa. RAFA GARRIDO / ACN

Sant Vicenç dels HortsLa portaveu d'ICV Laia Ortiz ha criticat aquest dissabte la carta que el president Mas ha enviat al president Rajoy per consensuar la celebració de la consulta. "Tenim dubtes de les formes", "és un instrument unilateral que no inclou ni el Parlament, ni la resta de forces polítiques", ha declarat a la premsa des de Sant Vicenç dels Horts. Malgrat dubtar de la seva "utilitat" per avançar en el dret a decidir, Ortiz ha emplaçat Rajoy a "respondre motivadament" la carta, perquè és "el mínim" que esperen els catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu ecosocialista també ha donat resposta a les declaracions que la vicepresidenta Joana Ortega va fer divendres afirmant que la reforma dels governs locals del PP "no inclou cap garantia" per no ser d'aplicació a Catalunya. A més, ha criticat que Ortega en la seva compareixença no critiqués "els elements de retallades de la llei del PP, perquè és el mateix que projecta el Govern".

Des d'ICV es tenen dubtes no del contingut de la carta adreçada a Rajoy per reclamar diàleg, sinó de les formes. "És un instrument unilateral del Govern de CiU, que no inclou ni el Parlament, ni la pluralitat de forces polítiques i entitats socials que estan a favor del dret a decidir", lamenta Ortiz, que creu que la carta respon més a "una escenificació interna" de CiU que no pas a "un instrument útil per avançar en el dret a decidir".

Per això ha demanat a CiU que "no privatitzi el dret a decidir" perquè aquesta, ha afegit, és "una qüestió transversal, de tot el país". Considera que aquesta carta única del Govern de CiU no aporta altra cosa que "debilitat" en la defensa del procés d'autodeterminació que, ha insistit, s'ha d'impulsar des del Parlament, des de la comissió pel dret a decidir i des del Pacte Nacional.

Finalment, però, ha emplaçat el president espanyol Mariano Rajoy a "respondre motivadament" la ja famosa carta, perquè "és el mínim", ha afegit Ortiz, que esperen el conjunt dels ciutadans de Catalunya en el camí per avançar en el diàleg i la negociació amb l'Estat.

Esmena a la totalitat a la reforma de l'administració local del PP

Ortiz ha criticat amb duresa la llei de reforma de l'administració local aprovada aquest divendres pel govern espanyol del PP. "És un atemptat contra l'autonomia dels municipis, un nou pas en la recentralització i pèrdua de competències de la Generalitat, i una nova onada de retallades socials", ha dit la portaveu.

Per ICV, el PP està demostrant que "pensa l'economia des del comptabilitat, en comptes de pensar en els serveis públics", i ha afegit que la nova llei només portarà més desocupació en l'àmbit municipal i noves retallades en serveis socials. Amb tot, ha avançat que ICV-EUiA presentarà al Congrés dels Diputats una esmena a la totalitat de la llei i ha fet una crida a la mobilització dels ajuntaments i al conjunt de la ciutadania per sortir al carrer contra una llei que "va contra tothom i no té consens amb ningú".

stats