Govern espanyol
Política 12/12/2022

Igualtat guanya el pols al PSOE i la llei trans mantindrà l'essència

Els socialistes no aconsegueixen incorporar l'autorització judicial per als menors de 16 anys que vulguin canviar de sexe

2 min
Manifestació a Madrid a favor de la 'llei trans'.

MadridLa llei trans supera l'últim xoc entre els dos socis del govern espanyol i s'encamina cap a l'aprovació definitiva. La comissió d'igualtat ha aprovat el text que s'haurà de debatre la setmana que ve al ple del Congrés i n'ha deixat fora les dues esmenes més polèmiques que havia presentat el PSOE per intentar modificar el text que ells mateixos van consensuar en consell de ministres. Una de les qüestions principals que volien incorporar era la necessitat d'autorització judicial per als menors de 16 anys que volguessin fer un canvi de sexe, una línia vermella per al ministeri d'Igualtat. L'única opció perquè aquesta esmena prosperés era que el PP hi votés a favor, però els populars han deixat caure el text.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La normativa, doncs, mantindrà l'essència amb què va sortir del consell de ministres i permetrà fer un canvi de sexe sense necessitat d'informe mèdic. Tot i l'acord que van firmar el PSOE i Unides Podem, l'autodeterminació de gènere continua dividint el govern de coalició i el conjunt del moviment feminista. La prova n'han estat les esmenes que els socialistes han intentat incorporar i que han tensat una vegada més la relació entre els socis –i també dins del PSOE, que va acabar fins i tot amb l'exdiputada trans Carla Antonelli estripant el carnet socialista–. Igualtat no avalava l'autorització judicial que els socialistes demanaven per al canvi de sexe de menors de 16 anys –el text del ministeri només ho requereix per als menors d'entre 12 i 14 anys–, perquè considerava que tocava l'arrel de l'autodeterminació de gènere. Els socialistes, en canvi, ho defensaven per donar "seguretat jurídica" a la llei.

El PSOE també demanava incorporar l'autorització judicial per quan es demani revertir un canvi de sexe. Un canvi que tampoc acceptava Igualtat i que ha caigut amb els vots en contra del PP. L'única esmena de les més controvertides que els socialistes han aconseguit incorporar amb l'abstenció del PP, Cs i Junts ha estat la de no equiparar la violència intragènere amb la masclista, sinó que s'acollís dins la violència domèstica. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha celebrat que la llei hagi superat la primera votació "sense retrocessos".

Ara bé, els socialistes podrien portar al ple de la setmana que ve les esmenes que no s'han aprovat en comissió. L'exvicepresidenta socialista Carmen Calvo ho ha donat per fet, mentre que la diputada i secretària d'igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha matisat que ho decidiran en les pròximes hores (tenen temps fins aquest dimecres a les sis de la tarda). Encara que apostin perquè es tornin a debatre al ple, el resultat serà el mateix d'avui, perquè el PP ja ha dit que tampoc els hi avalarà.

stats