Illa afirma que "els últims deu anys" han sigut "els pitjors dels últims 300 a Catalunya"

Puigdemont i Turull li recriminen que faci bo el franquisme: "Ets dels de «con Franco se vivía mejor», Salvador Illa?"

ARA
2 min
Illa critica els ultimàtums al diàleg i demana “expectatives realistes”

BarcelonaEls últims deu anys de Procés, per al cap de l’oposició, Salvador Illa, han sigut els “pitjors dels últims 300 de la història de Catalunya”. El líder del PSC ho ha defensat sense embuts en una entrevista ahir al Diari de Girona, en què ha afirmat: “És molt important que passem pàgina a deu anys que, no exagero, han sigut els pitjors dels últims tres-cents de la història de Catalunya”. Les paraules d’Illa han estat criticades durament per l’independentisme, que li ha recriminat que fes bo el franquisme amb aquesta afirmació. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Illa, els últims deu anys de Procés han portat Catalunya a “un empobriment econòmic, a una pèrdua de prestigi internacional, tant a Espanya com a Europa, i ha deteriorat molt la convivència”. Per a l’independentisme, però, Illa s'ha passat de frenada. 

“Con Franco se vivía mejor”?

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha estat un dels dirigents independentistes que li ha replicat. En un tuit, ha criticat que consideri que "el Decret de Nova Planta, la Guerra Civil, les dictadures de Primo de Rivera i Franco van ser molt millors" que els darrers deu anys de Procés.

Hores abans també havia censurat les paraules d'Illa l'exconseller de la Presidència Jordi Turull, que ha través d'una piulada a Twitter ha preguntat al cap de l'oposició: “O sigui, ets dels de «con Franco se vivía mejor», Salvador Illa? Segur?”.

El delegat de la Generalitat davant la Unió Europea, Gorka Knörr, per la seva banda, ha acusat Illa de “blanquejar la repressió franquista” i també “300 anys d’intents d’aniquilació de la nostra nació”.

Malgrat les crítiques, Illa ha mantingut silenci. En l’entrevista, a més de carregar contra els deu anys de Procés, el cap de l’oposició també s'ha mostrat “decebut” amb els primers 100 dies de Govern de Pere Aragonès perquè considera que no ha aconseguit “combatre la pandèmia i reactivar l’economia”. 

Tampoc ha aprovat la gestió d’Aragonès el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa. “Procés i més Procés, nefasta gestió sanitària i nul·la gestió econòmica”, ha valorat a Europa Press, on també ha criticat que Illa hagi deixat “buida” la cadira de l’oposició.

stats