Illa, Armengol i Marlaska: els esquitxa la trama de l'exassesor d'Ábalos?

El PP vol que compareguin en una comissió d'investigació al Senat

3 min
Mascaretes en una imatge d'arxiu

MadridJosé Luis Ábalos és el principal assenyalat políticament per l'escàndol de corrupció que protagonitza el seu exassessor al ministeri de Transports Koldo García. El PSOE ha limitat el focus en l'exministre durant la pandèmia, quan García, persona de la seva màxima confiança, hauria aprofitat el seu càrrec per enriquir-se il·lícitament amb la contractació d'emergència per adquirir material sanitari. Ara bé, el d'Ábalos no és l'únic nom d'un responsable polític que s'ha relacionat amb les compres de mascaretes que s'investiguen a l'Audiència Nacional i el PP ha aprofitat per ampliar-lo a altres càrrecs socialistes. Quin fil lliga al cas l'exministre de Sanitat i líder del PSC, Salvador Illa; l'expresidenta balear i actual presidenta del Congrés, Francina Armengol; l'expresident canari i ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska?

Tant el ministeri de l'Interior com el de Sanitat i els governs balear i canari van adjudicar contractacions de material sanitari a l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, SL a través de la qual García es va lucrar amb comissions per fer d'intermediari. Utilitzant el mecanisme de contractació d'emergència que es feia servir en els inicis de la pandèmia, Interior va adjudicar a l'empresa un contracte per valor de 3,4 milions d'euros, Sanitat va comprar-li material per valor de 40,5 milions —segons un informe de l'Oficina d'Anticorrupció de Balears, tot i que fonts pròximes al ministeri neguen que haguessin contractat res amb aquesta empresa—, el govern canari va adjudicar-li contractes per un valor de fins a 12,3 milions i el balear un de 3,7. Ara bé, cap responsable d'aquestes administracions està sent investigat. A qui ha assenyalat l'Audiència Nacional és a García, el seu entorn familiar i els empresaris vinculats a la trama, mentre que aquests organismes es reivindiquen com a perjudicats.

De fet, en el cas del govern de les Illes Balears, l'executiu d'Armengol va iniciar una reclamació a aquesta empresa per no haver complert les condicions del contracte. Els va enviar mascaretes quirúrgiques quan el preu de l'adjudicació era per a mascaretes FFP2, de qualitat superior. Per aquest motiu, el Govern Balear va demanar formalment una indemnització de 2,6 milions d'euros fa més de mig any.

Fonts dels socialistes balears, a més, també expliquen que l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció de les Balears no va detectar cap irregularitat en el mecanisme de contractació amb aquesta empresa en una investigació feta d'ofici, si bé en un informe va concloure que en línies generals l'executiu autonòmic va abusar del procediment de contractació d'emergència. També al·leguen que el ministeri de Transports té un aval de credibilitat del qual lamenten que García abusés en un moment en què la falta de mascaretes feia que es recorrés a tota mena de vies per aconseguir-ne. Pel que fa a l'expresident canari, va defensar fa uns dies que ha de caure "tot el pes de la llei" sobre qui s'hagi lucrat i va defensar que aquesta contractació es va fer en un "moment tremendament difícil".

Explicacions al Congrés i al Senat

El PP no en té prou i vol que Illa, Armengol, Marlaska i Torres compareguin en una comissió d'investigació que han registrat al Senat, on té majoria absoluta. El portaveu dels populars, Borja Sémper, ha afegit, a més, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el secretari d'organització socialista, Santos Cerdán, entre els possibles compareixents i el PP s'ha personat en la causa a l'Audiència Nacional. Els populars desconfien de la comissió d'investigació al Congrés anunciada pel PSOE pel fet que consideren que Armengol està "presumptament esquitxada". Altres formacions, com ERC, esperen que Illa doni explicacions al Congrés per aquestes contractacions mentre que el PSC ha marcat distàncies al·legant que "no té res a veure amb ell" i ha criticat que aquestes peticions es fan "per altres interessos".

stats