Illa plegarà dimarts com a ministre per centrar-se en la campanya del PSC

Pedro Sánchez donarà a conèixer oficialment el seu substitut el mateix dia

4 min
Pedro Sánchez i Salvador Illa durant la darrera reunió del comitè de seguiment del coronavirus en què el candidat del PSC el 14-F ha participat com a ministre de Sanitat.

Barcelona / MadridÚltimes 24 hores de Salvador Illa al capdavant del ministeri de Sanitat, un cartera que semblava menor quan va ser nomenat ara fa poc més d'un any però que amb la pandèmia ha situat Illa en primera línia política. Segons ha informat el govern espanyol aquest dilluns a primera hora, dimarts serà el seu últim dia com a ministre, càrrec del qual plegarà per centrar-se en la seva nova funció de candidat del PSC a les eleccions del Parlament. Dissabte des del comitè federal del PSOE, celebrat a Barcelona, ja va dir que aviat començaria a dedicar-se al "101%" a la campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que el 30 de desembre es va saber per sorpresa que finalment Illa seria el cap de cartell dels socialistes catalans als comicis –en substitució de Miquel Iceta, un moviment que es va cuinar amb total discreció–, el ministre ha estat en el punt de mira de tots els seus rivals polítics, que li retreuen no haver deixat el ministeri des del primer moment i haver compaginat un tasca tan delicada en pandèmia amb la de candidat. Doncs bé, aquest dimarts Illa participarà en el seu últim consell de ministres i, després, es donarà a conèixer oficialment el seu substitut, que dimecres prendrà possessió del càrrec al Palau de la Zarzuela.

Deixa en mans així de qui el succeeixi la pròxima compareixença al Congrés de Diputats per explicar la resposta a la tercera onada del coronavirus, després de negar-se a avançar el toc de queda nocturn a les 20 h, tal com demanaven fins a nou comunitats autònomes. Alguns partits apunten que va ser per evitar carregar d'arguments el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per acabar suspenent les eleccions previstes per al 14 de febrer. Tots els partits al Congrés menys el PSOE han censurat que Illa no doni la cara in extremis -s'especulava a una compareixença dijous poc abans de l'inici de la campanya electoral-. La Diputació Permanent, l'òrgan que substitueix els plens quan en períodes que no són hàbils, ha aprovat que el seu successor comparegui abans no acabi el més: és a dir, sigui aquesta setmana o bé com a molt tard dilluns que ve.

Sánchez s'ha acomiadat públicament d'Illa aquest dilluns durant una visita a l'Agència Espanyola de Medicaments, acompanyat de l'actual ministra de Política Territorial, Carolina Darias, que té tots els punts de convertir-se en la nova titular de Sanitat. Des de la Moncloa eviten per ara confirmar que sigui designada demà com a successora i es limiten a assenyalar que forma part del comitè de seguiment del coronavirus, que avui s'ha reunit en aquesta seu. Però fa setmanes que Darias es reparteix les tasques amb Illa, també en la reunió del Consell Interterritorial de Salut amb els consellers autonòmics.

El president espanyol ha agraït la tasca d'Illa i l'ha animat en el "repte apassionant" de fer possible el "retrobament" a Catalunya. Sánchez ha afirmat que el candidat del PSC té per davant en els pròxims "mesos i anys" un repte "apassionant i complex", però també "molt necessari per a Catalunya i per a Espanya". A més, ha afirmat que per a ell "ha sigut un honor" treballar amb Illa "en aquests mesos tan difícils" perquè una de les seves "virtuts" és el "lideratge públic", que, al seu entendre, està basant en la "humilitat, la capacitat de treball i la determinació". "Entenc la teva decisió", ha afirmat sobre l'acord ocult des del novembre per ser el candidat en les eleccions catalanes previstes per al 14-F, si no hi ha una decisió judicial d'última hora.

La incògnita d'Iceta

També s'haurà de veure si el relleu d'Illa provoca un altre efecte de pes en el mapa polític català i el líder del PSC, Miquel Iceta, acaba assegut a la taula del govern espanyol. Seria el seu retorn a la Moncloa, 30 anys després d'haver-hi arribat per primera vegada per formar part del gabinet de presidència de Felipe González.

El relleu d'Illa com a ministre ha estat en l'aire més temps del que el PSC hauria volgut per la incertesa que s'ha generat al voltant de la data electoral. És a dir, quan semblava que les eleccions s'ajornarien al 30 de maig per la pandèmia, Illa es va plantejar seguir al ministeri uns mesos més. Finalment, però, com que tot sembla indicar que les eleccions seran el 14 de febrer, plegarà del càrrec aquest dimarts, ja que la campanya començarà divendres a la mitjanit.

Amb el seu retorn a la política catalana, Illa podrà comprovar –si no ho ha fet ja– que s'ha convertit en el blanc de tota la resta de partits en aquesta precampanya. Aquest diumenge, per exemple, JxCat va convertir el seu míting de presentació de la candidatura en una llista de retrets cap al candidat socialista. Però no són els únics que aposten per aquesta estratègia, ja que ERC també aspira a polaritzar la campanya entre un "nosaltres o el PSC".

Illa, que el gener de l'any passat va fer les maletes cap a Madrid per anar a dirigir un ministeri de segona amb la majoria de competències transferides a les comunitats autònomes, torna després d'haver-se trobat al comandament de la lluita contra la pandèmia. El PSC està convençut que aquestes credencials li donen opcions de guanyar els comicis, el que ha anomenat l'efecte Illa.

Sánchez visitarà Catalunya 5 cops en campanya

"Illa començarà a fer de candidat quan comenci la campanya, que era el nostre compromís", ha constatat en roda de premsa la vice primera secretària del PSC, Eva Granados. La campanya del PSC, amb el lema "Fem-ho", arrencarà amb un acte simultani en quatre províncies catalanes, en què participaran tant Illa com el president espanyol, Pedro Sánchez. Tal com ha explicat Granados, el partit ha preparat "tres caravanes per arribar a tot Catalunya": la primera serà la del candidat Illa, la segona la de la resta de candidats i càrrecs orgànics del PSC, i una tercera amb Sánchez i altres membres del govern espanyol. En total, està previst que el president espanyol acompanyi Illa en campanya en cinc ocasions. De fet, Sánchez ja compta desplaçar-se a Catalunya aquest dijous mateix.

En la seva intervenció, Granados s'ha posicionat sobre les declaracions del secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, que divendres va assegurar que Vox facilitaria la investidura d'Illa si servís per frenar un Govern independentista. "No, mai i res. No volem saber res de la ultradreta", ha assegurat la número dos a les llistes socialistes, que ha exigit, a més, a la resta de partits que "no donin protagonisme a Vox" durant la campanya: "Seria una irresponsabilitat".

stats