Política 09/09/2019

Lesmes "felicita" Marchena i la fiscal general destaca la "imperiosa obligació" d'acatar la sentència

La Fiscalia posa en dubte la "imparcialitat" de la Generalitat amb els presos si són condemnats

Ot Serra
3 min
Felip VI presideix l'acte d'obertura de l'any judicial, al costat de Carlos Lesmes i Dolores Delgado

MadridFelip VI ha ocupat aquest dilluns el privilegiat lloc que Manuel Marchena va custodiar al llarg dels quatre mesos de judici al Procés a la sala de plens del Tribunal Suprem, en un acte d'obertura de l'any judicial marcat per la proximitat de la sentència, prevista per a la primera quinzena d'octubre. Les primeres paraules del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, han sigut per "felicitar" Marchena i la resta de membres del tribunal que van participar en el judici i agrair-los el seu "compromís amb l'estat de dret". Després d'expressar el seu reconeixement als actors que van prendre part en el procediment, "tant les acusacions com les defenses, pel desenvolupament de la seva feina, en què ha primat la professionalitat i el rigor", Lesmes ha indicat que el respecte al dret comporta, "ineludiblement, el respecte a la decisió judicial".

Aquest és el missatge que ha transmès també la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, que ha subratllat la "imperiosa obligació d'acatar la sentència que es dicti, sigui quin sigui el seu sentit", en una clara resposta al president de la Generalitat, Quim Torra, que dijous passat va assegurar en una conferència a Madrid que només acceptarà una absolució. La Fiscalia fa extensiva a Centres Penitenciaris –l'òrgan que depèn de la conselleria de Justícia i que gestiona les presons catalanes– la crida a fer complir la resolució del Suprem. En la seva memòria anual del 2019, ha posat en dubte la "imparcialitat" d'aquesta institució a l'hora d'avaluar els presos independentistes en cas de ser condemnats, i posa com a context les declaracions del director general de presons, Amand Calderó, favorables a la llibertat dels represaliats.

Felip VI, rebut per Lesmes i que ha saludat els presidents de les diferents sales del Suprem –entre els quals Marchena–, ha presidit la sessió. A la seva dreta, Lesmes ha pronunciat un discurs en què no ha faltat la crida al respecte per l'estat de dret, que ha vinculat directament a la democràcia. "Tan indissolublement està unida la democràcia a l'estat de dret com aquest a l'existència d'un poder judicial independent. El dret necessita els jutges per a la seva realització", ha remarcat el també president del Suprem. Com si es tractés d'una resposta a les tesis dels líders independentistes acusats, Lesmes ha asseverat que la democràcia "no existeix sense regles que ordenin el funcionament de les seves institucions i normes que garanteixin els drets civils i polítics i preservin la pròpia llibertat". "Són la Constitució i la resta de l'ordenament jurídic els que reconeixen i ordenen drets i llibertats", ha afegit Lesmes, que ha utilitzat paraules de Ciceró de l'obra 'Pro Cluentio' que "ressonen a les nostres orelles amb rabiosa actualitat": "Som esclaus de les lleis per poder ser lliures".

Sensació "agredolça" pel fracàs de les extradicions

La fiscal general ha defensat que el sistema de justícia és un dels "pilars" en què s'ha de basar la "convivència", que haurà de seguir sent "garantida en tot el territori nacional mitjançant l'única forma possible en un estat democràtic: el respecte a la llei". El discurs de Segarra ha vingut acompanyat de la memòria anual, en què la Fiscalia destaca la sensació "agredolça" perquè la "sintonia" amb els seus homòlegs europeus "no s'ha vist reflectida en les decisions adoptades per determinats òrgans judicial", en una clara referència al tribunal regional de Schleswig-Holstein que va denegar l'extradició per rebel·lió de Carles Puigdemont.

Felip VI amb els principals càrrecs de la magistratura

"En aquest punt convé reafirmar que la normativa sobre cooperació internacional descansa en el principi de confiança mútua. I aquesta confiança pot trencar-se quan no es respecten els respectius àmbits competencials, realitzant tasques de valoració sobre el grau o intensitat d'alguns elements del tipus penal, segons el nostre criteri, excedeixen obertament la tasca de control del compliment de les formalitats necessàries per executar les decisions remeses per les autoritats judicials o fiscals dels països implicats", subratlla el ministeri públic en el document.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha personificat la representació del govern espanyol en l'acte, al qual també han assistit la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el president del Senat, Manuel Cruz. També hi han assistit cares conegudes del judici del Procés com la resta de membres del tribunal, els fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno, o l'advocat de Vox Javier Ortega Smith, també diputat al Congrés i regidor a l'Ajuntament de Madrid. Entre els presents també destaca Edmundo Bal, ara diputat de Cs a la cambra baixa, però anteriorment advocat de l'Estat que va ser cessat amb l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa i que defensava l'acusació de rebel·lió.

stats