Política 07/12/2015

Jaume Collboni, investigat per tràfic d'influències en una peça del cas Mercuri

La jutge cita el dirigent socialista per tràfic d’influències en una concessió al Canal Català

M. Colomer / S. González / E. Borràs
3 min
Jaume Collboni: “ERC ha avalat  amb la llista única  la refundació de CDC”

BarcelonaLa jutge que instrueix el cas de la trama corrupta Mercuri, amb epicentre al Sabadell de l’exalcalde Manuel Bustos, ha citat a declarar el dirigent i cap de files socialista a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, en qualitat d’imputat -la citació es va fer el dia 27, i des d’ahir el nom d’imputat desapareix, amb la reforma de la llei d’enjudiciament criminal, i passa a ser investigat o encausat -. Tot i això, el PSC ha ratificat Collboni en els càrrecs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jutge investiga si Collboni, a petició de Bustos, va pressionar membres del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) perquè concedissin un canal de TDT a l’empresari Nicola Pedrazzoli, propietari de Canal Català i imputat també en aquest cas. Collboni i Pedrazzoli hauran de declarar demà. Al PSC asseguren que Collboni està “tranquil des del punt de vista judicial”.

Bustos ja estava imputat per aquesta peça, la número 29 del cas Mercuri, i la jutge també ha citat dos testimonis vinculats al CAC, Carme Figueras i Ramon Font.

Pressions al CAC

Segons un informe dels Mossos que consta al sumari del cas, Pedrazzoli negociava un acord amb el Grupo Godó per llogar la freqüència de RAC 105 TV i fer que el Canal Català es pogués veure a tot Catalunya. Per a això, li calia un informe positiu del CAC, però Pedrazzoli creia que alguns consellers el bloquejaven.

Bustos va dir a Pedrazzoli: “Ara et faig jo una gestió”. En una altra conversa va reclamar a l’empresari que no el traís “fent-li entendre que si les seves gestions es fessin públiques podria perjudicar-lo”, segons l’informe dels Mossos. Bustos li va assegurar que havia aconseguit el vot de Figueras, consellera del CAC. Segons el document, Bustos també va explicar que havia parlat amb Collboni. Un altre informe dels Mossos que consta al sumari explica que el 27 de març del 2012 Bustos va trucar a Collboni i li va dir: “Tenim un principi d’incendi amb el Grupo Godó i el [...] Canal Català”. Amb tot, els Mossos deien que “el portaveu socialista no va satisfer la demanda de gestions del primer”.

Al sumari hi surt una transcripció d’una conversa entre Bustos i Pedrazzoli de l’abril del 2012 en què el llavors alcalde es queixava del dirigent socialista. “Jo amb Collboni ja no m’hi parlo”, deia Bustos a Pedrazzoli. Insistia que quan va veure que Collboni no li “resolia els problemes” va anar a buscar una altra persona. Menys de dues setmanes després, Bustos, en una trucada a un dirigent del PSC, deia: “Jaume Collboni no va fer absolutament res de res, [...] vaig passar tres setmanes darrere seu, enviant-li missatges, no em contestava, li trucava i em deia que no em preocupés”.

Les pressions no es van acabar aquí, però, segons els Mossos, Bustos explicava a Pedrazzoli que fins i tot pressionava Pere Navarro per aconseguir el vot dels consellers del PSC al CAC en favor del seu projecte. La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, personada al cas com a acusació popular, diu que la documentació deixa clares “les enormes pressions” que Bustos, Pedrazzoli i Collboni mateix “van exercir sobre els representants del PSC al CAC”. Segons Sabadell Lliure de Corrupció, “durant molts anys el Canal Català Vallès, propietat de Nicola Pedrazzoli, molt vinculat a Berlusconi, va magnificar Bustos”.

En un comunicat fet públic minuts després que se sabés la imputació, Collboni assegurava que estava disposat “a col·laborar” amb la justícia per aclarir els fets. “Manifesto la meva absoluta convicció que he actuat en tot moment dins la legalitat”, defensava Collboni, que després va escriure a les xarxes socials que estava “absolutament tranquil”. El dirigent va posar els càrrecs a disposició del partit, però el PSC el va ratificar.

El missatge de Collboni a les xarxes socials

Després d'emetre el comunicat, Collboni ha deixat un missatge a la seva pàgina personal de Facebook on assegura que està "absolutament tranquil" sobre l'assumpte i la seva declaració el pròxim dimecres pel matí i que ha posat totes les seves responsabilitats a la disposició del PSC. Collboni ha volgut agrair, la resposta del PSOE i del PSC i que hagin "dipositat tota la confiança" en ell. El dirigent socialista ha manifestat que es tracta d'un moment "desagradable", ja que li preocupa "especialment" allò que pugui afectar la seva gent més propera. De la mateixa manera, ha demanat "paciència" i "la mateixa confiança mostrada fins ara", mentre espera que els pròxims dies tot "pugui tornar a la normalitat".

stats