CORRUPCIÓ
Política 23/01/2016

Imputat el PP per destruir l’ordinador de Bárcenas

L’actual tresorera haurà de declarar davant del jutge

Marc Colomer
3 min
L’extresorer del PP Luis Bárcenas, en una de les seves compareixences a l’Audiència Nacional.

BarcelonaMés setge judicial al PP a tomb del cas de l’extresorer Luis Bárcenas, la trama de suposat cobrament de sobresous en negre que hauria beneficiat alts càrrecs del partit. Aquest cop, per un suposat delicte de danys informàtics. El jutge va citar ahir en qualitat d’investigats el mateix PP i la seva actual tresorera, Carmen Navarro. Hauran de declarar davant del jutge el 4 de febrer després que l’Audiència de Madrid ordenés, el 15 de febrer de l’any passat, la reobertura de la causa per la destrucció dels discos durs dels dos ordinadors amb què treballava qui va ser tresorer de la formació, ara empresonat, Luis Bárcenas. El cas es va reobrir perquè l’Audiència va considerar que no s’havien practicat proves per saber quin membre de la direcció del carrer Génova havia ordenat la destrucció dels discos durs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es dóna el cas que aquest és el primer cop en democràcia que un partit polític és imputat -investigat, en la terminologia del nou Codi Penal- com a persona jurídica. De fet, la imputació de partits polítics és possible des que el 2012 el llavors ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, va impulsar una reforma per introduir que partits i sindicats també havien d’estar subjectes a responsabilitats penals.

Més enllà de citar el PP com a persona jurídica, la titular del jutjat 32 de Madrid ha citat a declarar el mateix Bárcenas i la seva secretària, Estrella Domínguez; el cap de seguretat de la seu del PP en el moment dels fets -l’abril del 2013-, Antonio de la Fuente, i l’advocat del PP. Tots ells declararan en qualitat de testimonis el 3 de febrer.

Qui va destruir-los?

Els discos durs dels ordinadors amb què treballava Luis Bárcenas a la seu del PP van ser esborrats l’abril del 2013, quan Bárcenas ja havia estat imputat per la suposada relació amb la trama corrupta Gürtel i pel cas dels sobresous en negre. En aquell moment, el PP va argumentar davant el magistrat de l’Audiència Nacional que instruïa el cas, Pablo Ruz, que els ordinadors de Bárcenas havien estat destruïts en una “data indeterminada” i per una “persona no identificada”. Així figura en la interlocutòria dictada llavors pel jutge en remetre la causa als tribunals ordinaris.

Per això, l’Audiència de Madrid va considerar després que calia reobrir el cas, per determinar “qui, en l’organització del PP, va ordenar o acordar la destrucció dels discos durs utilitzats pel Sr. Bárcenas, que es va produir en un moment temporal en què era públic i notori, atès el seu impacte mediàtic, que el mateix Bárcenas estava sent sotmès a investigació penal per greus delictes comesos en el desenvolupament de la seva activitat laboral”. En un comunicat emès ahir, el PP va anunciar que la seva tresorera i els altres citats “ratificaran que els ordinadors amb els quals, suposadament, treballava Bárcenas no contenien informació, ja que, com ell mateix va dir, va canviar i es va emportar el disc dur”.

A més, asseguren que la informació que contenien els discos durs ja va ser lliurada al jutge Pablo Ruz en un llapis de memòria. També afirma que tenen plena disposició a col·laborar amb la investigació judicial, per bé que deploren que Esquerra Unida -acusació popular al costat d’UPyD i l’associació Observatori de Drets Humans- hagi dirigit en exclusiva la seva acusació a la tresorera “per raó del càrrec que ocupa”. S’estreny el setge judicial.

stats