Política 02/06/2015

El jutge imputa dos consellers del govern autonòmic de Madrid, del PP

També han estat citats a declarar en la mateixa condició dos diputats de l'Assemblea regional i un conseller de Múrcia

Europa Press
2 min
Els dos consellers imputats, Salvador Victoria i Lucía Figar. EFE

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha citat a declarar en qualitat d'imputats el conseller de Presidència i Justícia de la Comunitat de Madrid, Salvador Victoria, i la consellera d'Educació, Lucía Figar, per delictes de corrupció. S'investiguen presumptes "xarxes clientelars de tràfic d'influències" entre la trama Púnica i l'administració pública, han informat fonts jurídiques. Hauran de declarar el dia 26 d'aquest mes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 ha cridat a declarar també com a imputats els diputats del PP a l'Assemblea de Madrid Mario Utrilla i José Miguel Moreno per al 11 i el 18 de juny, respectivament. A més, el conseller d'Indústria, Turisme, Empresa i Innovació en funcions del govern de Múrcia, Juan Carlos Ruiz, també del PP, compareixerà en la mateixa condició el dia 22 de juny.

Cap d'ells s'ha presentat a les últimes eleccions autonòmiques i, per tant, perdran el fur en el moment de la constitució dels nous parlaments regionals. En qualsevol cas, si arribada la data de la declaració els aforats continuen ostentant aquesta condició, el magistrat posposaria la citació.

La formació de la cambra madrilenya està prevista per al 9 de juny i no en formaran part els fins ara diputats Utrilla i Moreno. Utrilla és membre del Consell Territorial de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i alcalde en funcions del municipi madrileny de Sevilla La Nueva des de 2007. Als comicis del 24-M el seu partit va presentar-hi un altre candidat,

José Miguel Moreno, antic militant d'Aliança Popular, va ser alcalde de Valdemoro des de desembre de 2003 fins al juny de 2011. Va regentar les àrees d'Urbanisme i Obres quan va ser tinent d'alcalde de l'equip de govern encapçalat per Francisco Granados, considerat el cap de la trama al costat del seu número dos David Marjaliza. El 2011, Moreno va anunciar que no es presentaria a la reelecció a l'alcaldia de Valdemoro i Esperanza Aguirre va incloure'l a la llista del PP a l'Assemblea de Madrid.

El govern regional va negar el gener passat "categòricament" que Victoria estigués relacionat amb la trama i va explicar que els contractes investigats es referien al "seguiment d'informacions en línia i serveis de clipping" de notícies de la Comunitat de Madrid i del seu president, Ignacio González, com a eina de treball per al seguiment de totes les informacion". Tant Victòria com la consellera Lucía Figar no s'han presentat als últims comicis autonòmics.

El jutge Velasco investiga les "xarxes clientelars de tràfic d'influències" constituïdes al voltant del exsecretari general del PP de Madrid Francisco Granados i l'empresari David Marjaliza, que haurien aconseguit contractes de fins a 100 milions d'euros en ajuntaments de la Comunitat de Madrid, la Diputació de Lleó i l'Institut de Foment de la Regió de Múrcia. El jutge els va enviar el 30 d'octubre a presó per formar part d'una "organització criminal" desarticulada amb l'operació Púnica.

stats