Política 16/05/2013

El jutge del cas Nóos desmenteix que investigar les declaracions de la infanta en vulneri la intimitat

José Castro rebutja els recursos dels ducs de Palma i confirma que vol incorporar al sumari les declaracions de la filla del rei

Ara
2 min
A L'ULL DE L'HURACÀ 
 La infanta Cristina intenta seguir fent vida normal malgrat la seva imputació.
 A la foto, ahir abans d'entrar  a La Caixa.

PalmaEl jutge del cas Nóos, José Castro, ha denegat avui els recursos de la infanta Cristina i d'Iñaki Urdangarin en contra de la incorporació al sumari de les declaracions de la renda de la filla del rei d'Espanya. En una interlocutòria que ha notificat aquest migdia, desmenteix l'argument principal dels ducs de Palma i diu que en cap cas pot vulnerar la intimitat de ningú que un jutge d'instrucció incorpori a una causa fets "d'òbvia transcendència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge ja té les declaracions de la renda de la infanta d'una dècada al despatx, però de moment encara no les ha incorporat a la causa "a l'espera de determinades decisions". Possiblement espera que les acusacions donin el seu parer "sobre les línies d'investigació insinuades per l'Audiència de Palma" respecte del possible delicte fiscal de la infanta Cristina. També podria esperar que les parts personades al procés opinin sobre la petició de la dona de Diego Torres, Ana María Tejeiro, en què demana que li arxivin el cas basant-se en alguns dels arguments que l'Audiència de Palma ha fet servir per suspendre la imputació de Cristina de Borbó.

El fiscal dóna via lliure

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach ha fet arribar avui mateix al jutge un escrit on, tal com va avançar l'ARA, deixa clar que no s'oposa a què Hisenda investigui la infanta. En concret, demana que el jutge reclami al delegat especial de l'Agència Tributària a Catalunya un informe complet sobre les activitats d'Iñaki Urdangarin i Aizoon, l'empresa que és propietat dels dos ducs de Palma i a través de la qual la filla del rei hauria pogut cometre el delicte fiscal.

La interlocutòria de l'Audiència sobre la imputació de la infanta només deixava una porta oberta perquè el jutge desfés la suspensió de la imputació de la filla del rei: els possibles delictes fiscals i de blanqueig que s'haurien comès a través d'Aizoon. Un informe provisional de l'Agència Tributària acusava al gener el duc de Palma d'haver defraudat com a mínim 120.000 euros d'impostos cada un dels anys 2007 i 2008. Una bona part del frau s'hauria fet a través d'Aizoon, "una societat pantalla" que hauria fet servir per amagar el que cobrava com a consultor i membre de consells d'administració i per enganyar en la declaració de la renda.

Aquell informe era provisional. Hisenda ja fa temps que treballa en el definitiu, però l'Audiència ja va criticar que el primer esborrany obviés deliberadament Cristina de Borbó. Els magistrats no entenen per què l'Agència Tributària no tenia en compte que els dos socis d'Aizoon, no només Urdangarin, haurien evitat pagar els impostos que els corresponien. "No es comprèn" que l'Agència Tributària "hagi prescindit" de considerar la infanta "cooperadora" dels delictes fiscals, insistia l'Audiència, que considera que des del 2006 la duquessa de Palma ja havia de saber "que Aizoon era una societat pantalla i que el seu marit la feia servir per defraudar Hisenda". Recorda que Cristina, com a propietària de la meitat de l'empresa, "podia estar en condicions d'impedir el frau".

El fiscal Horrach també ha reclamat avui que quan l'Agència Tributària enllesteixi l'informe definitiu també l'hi facin arribar perquè pugui pronunciar-se "sobre les conseqüències penals que puguin derivar-se del seu contingut".

stats