Cas Nóos
Política 11/05/2013

El fiscal no s'oposarà que l'Agència Tributària investigui la infanta

La situació jurídica de Cristina de Borbó és tan anòmala que no és clar que sigui ni la d'imputada ni la de desimputada

Enric Borràs Abelló
4 min
La infanta al·lega que no la poden imputar per "meres sospites"

PalmaEl fiscal Pedro Horrach no s'oposarà a que l'Agència Tributària investigui la infanta Cristina per delicte fiscal. Horrach no hi veu cap problema, és més, segons fonts de la Fiscalia Anticorrupció el fiscal està ben segur que Hisenda no trobarà indicis en contra de la filla del rei d'Espanya i dona d'Iñaki Urdangarin. No creu que ser sòcia d'un defraudador en l'empresa en què ha evadit impostos sigui suficient per perseguir-la, tot i que l'Audiència de Palma no ho té tan clar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és estrany que ho pensi així si es té en compte que l'informe de l'Agència Tributària que va servir per imputar tres delictes fiscals al seu marit evitava fins i tot d'anomenar-la, tal com va explicar l'ARA. I ho feia encara que Cristina de Borbó era copropietària d'Aizoon amb Urdangarin, l'empresa que ell hauria fet servir per defraudar una bona part dels més de 120.000 euros que hauria eludit a Hisenda per cada un dels anys 2007 i 2008.

De totes maneres Horrach i tots els altres acusadors del cas Nóos -els governs balear i espanyol, el grup municipal socialista de València, Manos Limpias i el PP balear- tenen cinc dies a partir de dilluns per fer al·legacions sobre "les línies d'investigació insinuades per la secció segona de l'Audiència de Palma" sobre els possibles delictes fiscals de la filla del rei d'Espanya. El jutge José Castro els en va donar la possibilitat aquest divendres en una interlocutòria en què deixa clar que no aigualirà la instrucció tot i el cop de l'Audiència en contra de la seva decisió d'imputar la infanta.

Imputada?

Si una cosa queda clara per ara, és que la infanta continua investigada al cas Nóos per possibles delictes fiscals i que també hi continua personada. Com que no és acusadora, en un procés normal només podria estar-hi personada com a imputada, però el cas Nóos no és normal. I pel que fa a la filla del rei d'Espanya, encara ho és menys. Ara mateix no es pot dir taxativament que estigui imputada ni que l'hagin desimputada, només que continua investigada.

La interlocutòria de l'Audiència de Palma deia, literalment: "es deixa sense efecte la citació de la infanta per a què comparegui a prestar declaració en qualitat d'imputada pels fets que li atribueix la interlocutòria apel·lada en relació amb la participació de la infanta en les activitats presumptament delictives de l'Instituto Nóos, suspenent tot i amb això aquesta imputació, de moment, respecte del possible delicte contra la hisenda pública i/o blanqueig de capitals". El tribunal afegia que condicionava la suspensió de la imputació als aclariments que fes l'Agència Tributària sobre l'informe provisional dels delictes fiscals del seu marit.

Doncs bé, tot i que la interlocutòria de l'Audiència desfeia la imputació pels delictes de Nóos i la suspenia pels delictes fiscals, hi ha controvèrsia al sector judicial de Palma. La interlocutòria de l'Audiència, redactada en un llenguatge ambigu i gens clar, dóna a entendre, segons alguns, que s'ha suspès la citació de la infanta però que continua imputada a l'espera d'una nova data quan Hisenda hagi acabat el nou informe mentre que, per d'altres, que llegeixen el text més literalment, això no queda clar i entenen que l'Audiència n'ha anul·lat la imputació.

Pot molt ben ser que Castro, en demanar ahir el parer de les acusacions sobre la investigació de la infanta, prepari algun moviment que aclareixi la situació. Una volta tingui les respostes de les acusacions -el fiscal l'hauria de trametre a mitjan setmana entrant-, torni a fer arribar la qüestió a l'Audiència de Palma i que el tribunal es vegi forçat a prendre una decisió clara i menys ambigua sobre la situació processal de la duquessa de Palma. Tot i així, amb els camins que pren aquest cas, no es pot preveure res.

Silenci sobre els correus de Torres

Un altre aspecte que destaca de la interlocutòria d'aquest divendres del jutge Castro és que no diu res dels correus electrònics de Diego Torres. L'Audiència havia dictat que el jutge instructor hauria de posar una data límit perquè l'exsoci d'Urdangarin lliurés tots els correus que pensés fer servir en la seva defensa i que no el perjudiquessin. El jutge no l'ha posada i, si ho fes, l'advocat de Torres podria intentar aprofitar-ho per al·legar vulneració del dret de defensa del seu client.

A banda, el jutge també ha tornat a citar el 10 de juny a Palma Mario Sorribas i Roberto Cockx, imputats en relació amb la branca internacional de la trama Nóos. Sorribas va ser apoderat del duc de Palma i Cockx n'hauria pogut ser un testaferro. El mateix dia també haurà de declarar, com a testimoni, Alex Sánchez Mollinger, tots tres estan relacionats amb una operació en què Agval va pagar 375.000 euros a un compte suís per una recerca de possibilitats d'inversió internacionals que hauria dirigit Urdangarin sense donar cap fruit. El fiscal sospita que els imputats haurien pogut facilitar que el duc de Palma rebés 142.000 euros d'aquesta quantitat per via d'intermediaris.

stats