5 anys de l'1-O

L'independentisme tornarà a ocupar les escoles i els carrers per commemorar la "victòria" de l'1-O

El 30 de setembre hi haurà concentracions davant les escoles que van patir violència policial i l'1-O una manifestació

Roger Palós
2 min
Escola Doctor Joaquim Salarich de Vic

BarcelonaL'independentisme ocuparà de nou les escoles i els carrers cinc anys després de l'1 d'Octubre. Per commemorar "la victòria" del referèndum i reivindicar-ne la "vigència" i "validesa", el Consell per la República celebrarà una manifestació l'1 d'octubre a l'Arc de Triomf, a Barcelona, però també actes previs el dia abans, com una tancada nocturna a les escoles on es va patir violència policial per homenatjar-ne les víctimes. Així ho ha explicat aquest dijous en una entrevista a Efe Antoni Castellà, membre del govern del Consell per la República i portaveu de Demòcrates –aliat de JxCat–. Ha detallat que l'acte pretén ser "unitari", si bé la validesa del resultat de la consulta unilateral no és compartida per tot el sobiranisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La concentració vol defensar que el referèndum va ser "legal" i que el va arrasar, per la qual cosa "el resultat segueix vigent" i això "legitima políticament i democràticament qualsevol acció democràtica per arribar a ser un estat independent". Ara bé, també estan convidats a participar en els actes convocats "els que van votar no a la independència" perquè això forma part de "la victòria de l'autodeterminació" del poble català.

El Consell per la República voldrà tocar el crostó a Espanya per recordar-li que aquell dia "va entrar en fallida en territori català, perquè va exercir la violència", mentre que l'independentisme "va guanyar perquè per primera vegada van actuar conjuntament institucions, partits polítics, societat civil organitzada i ciutadania". "Aquesta és la fórmula d'èxit", ha dit Castellà. Precisament per això, volen que puguin tornar a "donar-se la mà les entitats, la ciutadania, els partits i, per què no, les institucions". En l'acte es preveu que intervingui l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont –també president del Consell– i representants de les entitats ANC, Òmnium, l'AMI (Associació de Municipis per la Independència), la Intersindical-CSC i la Cambra de Comerç de Barcelona.

Ara bé, els organitzadors són conscients que l'independentisme està desmobilitzat i que, segons el CEO, el suport a la independència ha tocat fons fins al 41%. Per això, Castellà ha assegurat que "mai més" es pot "intentar mobilitzar la gent sense explicar amb quin objectiu". En aquest sentit, l'acte, que s'espera "massiu", no seria només una reivindicació d'una efemèride, sinó també "un acte de reafirmació", perquè "ha d'haver-hi un canvi de cicle", ha concretat.

Les altres commemoracions de l'1-O

L'any passat durant l'1-O es van fer actes arreu del país convocats per l'ANC, i un de gran a la Catalunya del Nord per agrair la tasca del territori a l'hora de guardar les urnes. El Consell per la República també va decidir convocar les eleccions a la seva Assemblea de Representants de l'1 al 3 d'octubre, però es van haver de posposar a finals de mes per facilitar la confecció de candidatures. Abans, per Sant Jordi ja va publicar la DUI del 2017 en 26 idiomes per poder-se "explicar al món". Però hi ha hagut manifestacions, com la del 2018, en què els carrers encara bullien de ràbia per la repressió, amb els nou presos polítics entre reixes i els polítics exiliats. La protesta del 2019 va ser un escalfament previ a les manifestacions contra la sentència als líders del Procés, que van culminar amb la paràlisi de l'aeroport del Prat i aldarulls a la Ciutat Comtal.

stats