POLÍTICA
Política 13/03/2012

Indulten un alt càrrec i un empresari d'Unió condemnats pel "cas Treball"

El govern espanyol substitueix per dues multes de 3.600 euros les penes de quatre anys i mig i dos anys i tres mesos de presó pels dos condemnats, l'exsecretari fgeneral del departament de Treball, Josep Maria Servitje i Víctor Manuel Lorenzo Acuña, empresari d'UDC i excunyat del dirigent d'Unió i diputat al Congrés Josep Sánchez Llibre

Efe
2 min

BarcelonaEl Govern ha indultat avui l'exsecretari general del Departament de Treball Josep Maria Servitje i Víctor Manuel Lorenzo Acuña, empresari d'UDC i excunyat del dirigent del partit Josep Sánchez Llibre, tots dos condemnats a penes de presó per l'anomenat "cas Treball". El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica avui la concessió de l'indult a Servitje i Acuña, les condemnes de quatre anys i mig i dos anys i tres mesos de presó, respectivament, els han estat substituïdes per dues multes de 3.600 euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots dos van ser condemnats el març de 2009 per l'Audiència de Barcelona, que va considerar provat que van ordir un pla per desviar 7,6 milions de les antigues pessetes del Departament de Treball mitjançant la contractació d'estudis inútils o plagiats a empresaris afins, però va absoldre l'exconseller Ignasi Farreres, jutjat per la seva implicació en la trama. A més, Víctor Manuel Lorenzo Acuña tenia una condemna anterior per un altre cas de desviament de cabals públics, atès que el 2007 el Tribunal Suprem (TS) li va imposar un any i un mes de presó per la malversació de gairebé un milió d'euros del Consorci de Turisme de Catalunya.

No obstant això, l'Audiència de Barcelona va substituir la pena imposada a Acuña per l'anomenat "cas Turisme" per una multa de 9.824 euros precisament el dia següent que se'l condemnés a dos anys i tres mesos de presó pel "cas Treball". A l'espera de l'indult que ara li ha concedit el Govern, Víctor Manuel Lorenzo Acuña tenia suspesa la pena de presó que se li va imposar pel "cas Treball", que hauria implicat el seu ingrés a la presó en comptar amb els antecedents derivats de la sentència del "cas Turisme".

Segons la disposició que avui publica el BOE, a banda i condemnats se'ls commuta la pena de presó per una de multa, amb la condició que "no tornin a cometre delicte dolós en el termini de tres anys" des de la publicació del decret. El Ministeri de Justícia ha concedit l'indult a Servitje i Acuña, que no han ingressat mai a la presó, després que així ho decidís el Consell de Ministres en la reunió del passat 17 de febrer, sobre la base dels informes del mateix tribunal que va dictar sentència i de la Fiscalia. Per l'anomenat "cas Treball" va ser també jutjat i absolt l'exconseller de Treball Ignasi Farreres, atès que l'Audiència de Barcelona va considerar en la seva sentència que no estava provat que conegués la "injustícia i arbitrarietat" de les resolucions que va firmar per encarregar els estudis de dubtosa utilitat.

Per contra, l'Audiència de Barcelona sí que va donar per provat que Servitge i Acuña es van posar d'acord per "distreure fons" del departament de Treball mitjançant la concessió de subvencions i la contractació d'informes a través de dues empreses, Gestumer i Socesa, controlades per Acuña. Segons la sentència, els diners "desviats" pel pagament d'aquests informes els va destinar Acuña en "benefici propi i / o de tercers la identitat no ha quedat revelada". La sentència considera provat que els vuit informes sobre dret laboral contractats, pels quals es van pagar 7,6 milions de les antigues pessetes, no responien a una "necessitat real" del departament, de manera que es va tractar d'una actuació "totalment aliena a l'interès públic".

stats