Partits polítics
Política 01/06/2023

Inés Arrimadas abandona la política

L'exlíder de Cs se'n va elogiant la seva etapa a Catalunya per haver-se "enfrontat per primer cop amb èxit al règim nacionalista"

3 min
Arrimadas desprès de la roda de premsa

MadridInés Arrimadas abandona la política. La desfeta de Ciutadans d'aquest 28-M ha acabat definitivament amb la carrera política de l'exlíder del partit taronja, que quatre dies després ha anunciat que se'n va. "He decidit posar fi a la meva etapa política i iniciar una etapa al marge. La política ha de ser només una etapa i totes comencen i acaben", ha afirmat en una compareixença al Congrés de Diputats sense preguntes. S'havia especulat molt sobre si, amb Ciutadans agonitzant, Arrimadas decidiria fer el pas al PP com han fet molts quadres territorials. Ella mateixa va dir ja fa unes setmanes que se'n tornava a Jerez de la Frontera a viure amb la seva família i que seria fidel al partit taronja fins al final. Tot just dos dies després que Ciutadans decidís que no es presentarà a les eleccions generals del 23 de juliol, Arrimadas ha confirmat el seu adeu aquest migdia acompanyada del seu equip més proper i de l'únic diputat fidel al Congrés, Guillermo Díaz.

"He decidit fer aquest pas després de dedicar els millors anys de la meva vida a servir el meu país", ha subratllat Arrimadas després d'admetre "errors i encerts". En el seu adeu ha tingut paraules d'agraïment per a qui la va situar al capdavant del partit, Albert Rivera, amb qui després la relació es va refredar; així com per als seus excompanys al Parlament i també als del Congrés, amb una menció especial a Díaz. Ja feia uns mesos que Arrimadas havia adoptat un paper secundari al partit. Al gener va fer un pas al costat quan Cs va obrir el seu procés de refundació i va deixar pas a una direcció renovada. Ella va formar part de la llista oficialista, però no la va encapçalar. El procés no va estar exempt de batalles internes, perquè qui havia estat la seva mà dreta al Congrés, Edmundo Bal, li va plantar cara presentant una llista alternativa. Malgrat tot, Bal ha fet un tuit d'agraïment i ha subratllat que "sempre quedaran les coses bones". L'exlíder de Cs, a més, ha tingut un paper totalment secundari durant la cursa cap al 28-M i, per exemple, només va trepitjar Catalunya l'últim dia de campanya.

Catalunya i la victòria del 21 de desembre del 2017

Arrimadas va començar la seva carrera política a Barcelona, on es va convertir en la successora d'Albert Rivera quan ell va fer el salt a l'Estat. Va ser, de fet, la persona que va catapultar Ciutadans a Catalunya en el moment àlgid del Procés: va guanyar les eleccions del 21 de desembre del 2017 i va aconseguir 36 diputats. És una fita que ella mateixa ha volgut recordar en el seu comiat: "Amb aquesta victòria vam demostrar que l'única via per vèncer el nacionalisme és fent-li front sense complexos, desmuntant mantres i sense sucumbir a la temptació de l'apaivagament".

Inés Arrimadas a la roda de premsa d'avui, on jha anunciat que abandona la política

De fet, ha volgut que Catalunya tornés a ocupar un lloc central del seu discurs: "És on vaig decidir viure, treballar, em vaig afiliar per primer cop i em vaig comprometre políticament. On he desenvolupat la major part de la meva carrera política representant el partit que va aixecar la veu, va trencar el silenci i es va enfrontar per primer cop amb èxit al règim nacionalista". Malgrat haver perdut la major part del múscul polític i haver-se quedat amb tan sols 10 regidors a tot Catalunya, Arrimadas ha assegurat que Ciutadans "segueix sent la referència constitucionalista a Catalunya i ho seguirà sent els pròxims anys per als desafiaments que segueixin existint".

El declivi d'Arrimadas

L'abril del 2019, Arrimadas va abandonar el Parlament per presentar-se a les eleccions generals com a cap de llista de Cs per Barcelona. Uns mesos més tard, després de la repetició electoral del 10 de novembre del mateix any, va assumir les regnes del partit. Ho va fer arran de la dimissió de Rivera, que va plegar després que la seva candidatura passés de 57 a 10 diputats al Congrés. Allà va començar el declivi de Cs i també del lideratge d'Arrimadas, que no va aconseguir fer reflotar un partit que ha caminat durant mesos cap al seu final.

Abans d'anar-se'n definitivament, l'exlíder de Ciutadans ha desitjat "molts encerts" al president que surti de les urnes del 23-J i ha assegurat que continuarà "lluitant" per una Espanya de "ciutadans lliures i iguals", però ja des de fora les institucions. Inés Arrimadas té previst tornar ara al sector privat a treballar, però abans vol agafar-se uns dies de descans.

stats