Política 10/04/2015

El jutge Castro embargarà béns a la infanta Cristina per no haver pagat la fiança que deu

Iñaki Urdangarin haurà de fer front al pagament de gairebé 15 milions d'euros, i 14 acusats més tampoc han abonat encara les quantitats requerides

Europa Press
3 min
Cristina de Borbó en una imatge d'arxiu /ARA

Palma de MallorcaEl jutge José Castro preveu exigir a la infanta Cristina i a 14 acusats del cas Nóos que li facin entrega d'una relació de béns en concepte de les fiances de responsabilitat civil que pesen sobre ells i que els van ser imposades al desembre. Els inculpats disposaven fins dimecres passat, 1 d'abril, per abonar la quantitat que se'ls exigeix: 61,3 milions d'euros en total. Únicament dos dels acusats han abonat el pagament (José Luis 'Pepote' Ballester i Mercedes Coghen). Cristina de Borbó deu 2,6 milions d'euros, i de moment n'ha pagat 587.413.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat compta citar Cristina de Borbó i la resta d'acusats a designar les pertinences que puguin cobrir la quantia de les fiances, com ara béns mobles i immobles, sous, fons d'inversió, actius financers o dipòsits. Un cop comprovat el valor del patrimoni que s'assenyali, es procedirà a l'embargament d'acord amb el que disposa l'article 597 de la llei d'enjudiciament criminal. En cas que algun dels processats no designés béns concrets, el jutjat iniciaria una investigació de la totalitat del patrimoni per embargar a la persona la quantitat suficient fins a cobrir la suma reclamada.

Segons ha confirmat Europa Press, el fet que hagi expirat el termini per abonar les fiances no impedeix, però, que més endavant les puguin dipositar, cosa que paralitzaria el procés d'embargament dels seus béns.

Fins a 14,9 milions de fiança per a Urdangarin

Castro va decretar les fiances per cobrir els perjudicis econòmics derivats de la trama de desviament de fons públics i defraudació a Hisenda que presumptament van maquinar Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres entorn a l'Institut Nóos, a través del qual es van apoderar de fins a 6,2 milions d'euros públics.

De la xifra total de desviament, 14,9 milions d'euros corresponen a Urdangarin; 15,8 milions a Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro; 4,6 milions a l'excomptable de l'Institut Nóos Marco Antonio Tejeiro; 9,6 milions a l'exassessor jurídic Miguel Tejeiro, i 1,2 milions a l'advocat que hauria ajudat a tramar una xarxa d'evasió fiscal a nivell internacional, Salvador Trinxet.

A les Balears resten per fer front a les seves respectives fiances l'exassessor jurídic de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Miquel Àngel Bonet (167.421 euros) i l'exgerent d'aquesta entitat Juan Carlos Alía (155.421 euros), així com Matas i l'exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal, a qui de forma conjunta amb Ballester el jutge va imposar una caució de 3,5 milions d'euros.

Castro reclama 4,1 milions per a l'exsecretari autonòmic d'Esdeveniments de la Generalitat Valenciana Luis Lobón; 2,7 milions per a l'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) Jorge Vela i l'exdirectora de gestió Elisa Maldonado, i 1,3 milions per al també exdirector general José Manuel Aguilar. Les quantitats corresponen a la suma de les responsabilitats civils en què haurien incorregut els inculpats, les multes reclamades per les acusacions i l'increment en un terç de les mateixes quanties. L'únic dels 18 acusats de la causa per a qui no ha estat decretada cap fiança és el vicealcalde de València, Alfonso Grau.

Quantitats defraudades

El magistrat relatava com entitats controlades per Urdangarin i Torres es van fer amb 1,2 milions d'euros, que va per al primer Illes Balears Fòrum (2005); 1.085.000 per al segon (2006); 54.520 euros ingressats als comptes de Nóos per al Govern balear per al seguiment de la repercussió de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto; 174.000 que en va pagar la fundació pública Illesport per a la creació de l'oficina del projecte d'aquest equip esportiu; i els 116.566 de l'Ibatur per a l'elaboració de material promocional de l'Illes Balears.

Castro també desplegava les suposades irregularitats que van envoltar el pagament de 1.044.000 milions d'euros públics per a cadascuna de les tres edicions del València Summit, així com als 382.000 euros que va percebre Nóos per a la celebració d'uns Jocs Europeus que mai van tenir lloc.

L'Institut presidit per Urdangarin també va cobrar 114.000 euros de la Fundació Madrid 16 per preparar la candidatura olímpica de la capital en 2016, treballs que finalment no es van efectuar.

stats