CAS NÓOS

El jutge Castro torna a imputar la infanta Cristina

Nou mesos després, el magistrat del cas Nóos reincideix. Investiga la filla del rei d'Espanya per delictes fiscals i de blanqueig de diners i l'ha citada pel 8 de març

El jutge del cas Nóos, José Castro, ha tornat a imputar la filla del rei d'Espanya, la infanta Cristina de Borbó. L'ha citada a declarar el dia 8 de març a les deu del matí. Aquesta vegada, la interrogarà per delictes fiscals i de blanqueig de diners en relació amb l'empresa que tenia a mitges amb el seu marit, Iñaki Urdangarin. El jutge ha notificat la imputació just en tornar de les vacances de Nadal en una llarga interlocutòria de 227 pàgines [ primera part] [ segona part].

Els mesos que Castro ha passat investigant, sense el suport del fiscal ni d'Hisenda, les activitats econòmiques de la infanta i l'empresa que tenia a mitges amb el seu marit -Aizoon- havien deixat clar que el jutge volia fer seure la duquessa de Palma i dona d'Iñaki Urdangarin a la cadira dels interrogatoris.

Salvada pel fiscal

La filla del rei ja es va salvar d'enfangar-se, tan ella com tota la família, en l'escàndol de la corrupció quan va evitar ara fa vuit mesos la primera imputació del jutge. Llavors, arran d'un recurs fet pel fiscal del cas, Pedro Horrach, l'Audiència de Palma va suspendre la citació perquè va descartar que hi hagués indicis que la incriminessin respecte de la gestió de la trama Nóos. Però el tribunal va deixar una porta oberta: la d'un possible delicte fiscal o de blanqueig de diners.

De llavors ençà, el jutge Castro ha seguit l'únic camí que li va deixar obert l'Audiència i ha investigat amb tot detall tots els elements que hi tenien relació. Fins al punt que el fiscal, l'acusador del cas, li ha recriminat que demanés proves innecessàries.

Què passarà aquesta vegada?

Ara és molt probable que, com a mínim, una part de la història es repeteixi. És d'esperar que alguna de les parts, com ara els advocats de la duquessa de Palma o del seu marit, facin un recurs en contra de la citació. Llavors l'Audiència hauria de tornar a decidir, però si el jutge, en la interlocutòria que fa mesos que prepara, ha seguit el camí que el tribunal va deixar obert, la citació podria prosperar.

Aquesta vegada és probable que el fiscal no es vulgui banyar encara més en la defensa de la infanta -ja ho ha fet molt-, sobretot si es té en compte que hi ha moltes altres parts personades en el procés que podrien fer el recurs a l'Audiència. El govern espanyol de Mariano Rajoy també es va pronunciar, a través dels seus advocats, en contra de la citació.

Acusació

Pedro Horrach s'oposa a la imputació de la infanta argumentant que no hi ha prou indicis en contra seva i que ell, que com a fiscal hauria de dirigir l'acusació, no la veu viable. Amb tot, la filla del rei d'Espanya és l'única membre de la direcció de l'Institut Nóos que ni tan sols ha declarat com a testimoni en una causa en la qual el jutge i el fiscal han interrogat més de dues-centes persones, incloent-hi treballadores de la neteja i administratius que varen fer un sol dia de feina per a la trama Nóos. Això fa que, per molt, sigui difícil creure en la frase de "la justícia és igual per a tothom" que el rei d'Espanya ha tornat a dir enguany en el seu discurs de Nadal.


Més continguts de