Política 02/01/2015

La defensa de la infanta Cristina recorre la interlocutòria d'obertura de judici oral pel cas Nóos

El jutge Castro va acordar obrir judici oral contra 17 acusats del cas Nóos, inclosa la germana del rei, perquè considera que hi ha indicis que va formar part del presumpte entramat corrupte entorn de l'Instituto Nóos

Acn
3 min
La infanta podria estudiar separar-se

PalmaLa defensa de la infanta Cristina ha presentat aquest divendres un recurs contra la interlocutòria d'obertura de judici oral del cas Nóos dictat pel jutge José Castro el passat 22 de desembre, en el que obria procés contra la germana del monarca espanyol per dos presumptes delictes fiscals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El recurs, registrat al jutjat d'Instrucció número 3 de la capital balear, és d'apel·lació, directament davant l'Audiència de Palma, si bé el jutge no decidirà si l'admet a tràmit i el trasllada al tribunal provincial fins a la setmana que ve, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Balears.

En el text, els advocats carreguen contra l'"absolutament desproporcionada i injustificada" fiança imposada a la germana petita del rei de gairebé 2,7 milions d'euros i demanen a Castro que la deixi sense efecte. A l'escrit, els lletrats Miquel Roca i Jesús María Silva sostenen que no procedeix "l'adopció de mesura cautelar alguna" i, per tant, tampoc el pagament d'una fiança, ja que ni el fiscal anticorrupció del cas, Pedro Horrach, ni l'acusació particular al cas Nóos (l'advocacia de l'Estat) van demanar portar la infanta a judici i creuen, a més, que l'acusació popular (Manos Limpias) no té legitimitat per fer-ho.

L'advocat Jaume Riutord ha acudit al jutjat a presentar el recurs de 24 pàgines i informar personalment al jutge Castro de què ha estat registrat.

"S'ha presentat recurs d'apel·lació contra la interlocutòria d'obertura de judici oral i no faré cap comentari en relació amb el contingut de l'escrit", ha assegurat Riutord a la seva sortida dels jutjats de Palma.

Sobre si Castro haurà de pronunciar-se o no sobre el contingut del recurs, Riutord ha assegurat que "dependrà del jutge instructor".

El jutge Castro va acordar el passat 22 de desembre obrir judici oral contra 17 acusats del cas Nóos, inclosa la infanta Cristina, perquè considera que hi ha indicis que va formar part del presumpte entramat corrupte entorn de l'Instituto Nóos.

El magistrat va decidir l'obertura de judici contra la germana del rei -sol·licitada per l'acusació de Manos Limpias, que exerceix l'acció popular-, tot i que la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i els advocats de la duquessa de Palma hagin reclamat el sobreseïment de la causa per a Cristina de Borbó en atenció a l'anomenada doctrina Botín.

Castro va argumentar en la seva resolució que, com havia suggerit l'Audiència de Palma al mantenir la imputació de la germana del rei, el cas difereix del que va salvar de judici al banquer Emilio Botín perquè l'acusació pública i la representació de l'Agència Tributària sí que acusen el marit de la infanta, Iñaki Urdangarin, i el seu exsoci Diego Torres de delictes fiscals.

Segons la seva opinió, considerar que només Hisenda és perjudicada pel delicte fiscal "seria tant com dir que davant un frau del qual fora víctima una comunitat de propietaris el perjudicat seria el seu administrador i no ells".

El jutge entén que el delicte contra Hisenda atenta contra un bé jurídic col·lectiu d'interès general, com la pròpia Agència Tributària posa de manifest amb lemes com "Allò que tu defraudes, ho paguem tots", i que per tant l'acció popular està legitimada per sostenir l'acusació en un judici.

La defensa de la infanta va anunciar el mateix dia 22 que recorreria davant l'Audiència de Palma la decisió del jutge perquè, encara que l'instructor la va declarar ferma, creu que la seva argumentació va més enllà del que seria un acte propi d'obertura de judici oral.

stats