Política 04/03/2021

Un informe forense demanat per l'Audiència Nacional certifica que Marta Ferrusola pateix Alzheimer

La seva defensa demana que se l'exclogui del cas Pujol degut a la malaltia

ARA
2 min
Ferrusola en una fotografia d'arxiu

BarcelonaUn informe forense demanat per l'Audiència Nacional ha determinat que Marta Ferrusola, la dona de l'expresident Jordi Pujol, pateix demència, tal com han avançat diversos mitjans i ha confirmat l'ARA. La seva defensa demana que se l'exclogui de la causa que afronta juntament amb Pujol i els seus fills per organització criminal, blanqueig, falsedat documental i delicte fiscal, ja que considera que pateix un procés degeneratiu cognitiu que ha arribat a una gravetat incompatible amb el dret de defensa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe forense conclou que Ferrusola, que té 85 anys, pateix una demència "de tipus Alzheimer moderadament greu, de cinc anys d'evolució". Una patologia que comporta també limitacions físiques i una "escassa capacitat per analitzar, avaluar, comprendre i actuar de forma adequada a les circumstàncies que l'envolten". El jutge que investiga el cas, Santiago Pedraz, pot decidir, d'acord amb aquest informe, arxivar les actuacions en relació a Ferrusola.

El juliol passat, el magistrat instructor de l'Audiència Nacional José de la Mata va acordar el seu processament en considerar que la família de Jordi Pujol podria haver obtingut "multimilionaris beneficis il·lícits a través d'activitats falsàries i corruptes". Com explica el rotatiu, la defensa de Ferrusola ja havia presentat diversos informes sobre el seu estat de salut al·legant que l'Alzheimer que pateix es va agreujar degut a un accident domèstic que va patir l'agost passat, pel qual va haver d'estar ingressada tres mesos. A més, el matrimoni Pujol-Ferrusola també ha passat el coronavirus.

Segons va explicar La Vanguardia citant fonts de la família, Ferrusola ja tenia comptes a Andorra des del 1980, fruit d'un llegat del seu pare, José Ferrusola. Així, el 1990 hi va traspassar els diners que teòricament arribaven del llegat del pare del seu marit, Florenci Pujol, i que hauria deixat a Suïssa i no a Andorra, segons les investigacions judicials.

En l'escrit en què De la Mata va enviar Ferrusola a judici, el magistrat recordava que es feia dir "mare superiora de la congregació" en el llenguatge en clau per enviar diners a Andorra. "Reverend mossèn, soc la mare superiora de la congregació, desitjaria que traspassessis dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia, i ell et dirà a qui se li han de col·locar", deia una nota manuscrita de la dona de l'expresident en què demana a un gestor andorrà traspassar dos milions de pessetes a un compte del seu fill.

stats