Política 01/09/2020

Els actes institucionals de la Diada homenetjaran les víctimes del covid i la ciutadania pel confinament

Un any més es demanarà la llibertat dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats

Ara
2 min
La consellera Meritxell Budó i el vicepresident del Parlament, Josep Costa, ensenyen el cartell dels actes per la Diada.

BarcelonaEls actes institucionals de la Diada que organitzen la Generalitat i el Parlament homenatjaran aquest any la ciutadania pel seu comportament durant el confinament i recordaran les víctimes del covid-19. Aquest dimarts en roda de premsa, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, han presentat aquests actes, que aquest any "tindran un format més reduït, una mica més íntim", ja que se celebraran sense públic per evitar contagis del coronavirus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons informa Europa Press, Budó ha subratllat que la Diada d'aquest any estarà marcada per l'excepcionalitat de la pandèmia i que això és el que buscaran expressar en els actes institucionals: "Que, malgrat la derrota, hem persistit, i que això ha fet possible que seguim existint". També han presentat el cartell d'aquests actes, dissenyat per Cèlia Martín, que fa referència a la terra com a l'espai des d'on la societat ha viscut la pandèmia però també "com a país, com a identificador social i cultural", ha relatat Budó.

L'acte institucional de la Diada estarà dirigit per Lluís Danés sota el títol Aquesta terra, que fa referència a Catalunya, des d'on es comparteixen "lluites amb la resta de la humanitat". Al celebrar-se sense públic, l'acte es gravarà en els dies previs i s'emetrà el 10 de setembre a les 22.00 hores a través de TV3. Tindrà com a escenaris diversos punts del Palau de la Generalitat i la plaça Sant Jaume.

A part de la pandèmia, els presos polítics hi tornaran a tenir un paper destacat. Així, també hi haurà una part dedicada a la "llibertat com a condició imprescindible perquè un país evolucioni", en la qual es projectaran imatges dels presos i dels exiliats. En aquesta ocasió es pretén "visualitzar la seva tornada i fer arribar aquest desig, aquesta reivindicació", projectant les seves imatges a les parets del Palau de la Generalitat.

Actes del Parlament

El Parlament també celebrarà els seus propis actes. Com és habitual, entregarà la Medalla d'Honor de la cambra en categoria d'or, que aquest any es donarà als professionals del sistema de salut de Catalunya. L'entrega es farà en un acte el 10 de setembre, en el qual hi haurà unes deu persones en representació del col·lectiu.

La cambra catalana també durà a terme un acte amb motiu del 40è aniversari de la seva restitució després del franquisme. Se celebrarà el 7 de setembre a les 18.00 hores a l'aire lliure i hi haurà representació d'exdiputats.

Ofrena floral

Budó ha assegurat que encara no s'ha decidit si es farà la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova l'11 de setembre i ha assenyalat que la Generalitat, el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona estan en contacte per buscar un posicionament conjunt. Ha dit que valoraran "si és convenient" mantenir o cancel·lar aquest acte en funció de com evolucionin les dades epidemiològiques, i ha avisat que, si s'acaba fent, serà sense públic.

stats