Política 18/04/2018

El ministeri d'Interior va condecorar cinc vegades un policia nacional condemnat per la guerra bruta contra ETA

L'agent va participar en un intent de segrest contra un presumpte membre d'ETA a Hendaia el 1983

Ruth Pérez Castro
2 min
Interior va condecorar fins a cinc vegades un Policia Nacional condemnat per la guerra bruta contra ETA

BarcelonaEntre el 1984 i el 2012, el ministeri d'Interior hauria condecorat fins a cinc vegades un agent de la Policia Nacional condemnat a 18 mesos de presó a França per haver intentat segrestar un presumpte membre d'ETA. Així ho explica el diari 'El País' en referència a la resposta que el govern espanyol ha donat a la sol·licitud del senador d'EH Bildu, Jon Iñarritu, per esclarir el tema. Aquell intent de segrest perpetrat l'any 1983 per Jesús Alfredo Gutiérrez Argüelles a Hendaia va ser, de fet, un dels primers casos de guerra bruta contra la banda armada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la resposta del govern espanyol, l'agent hauria rebut les cinc condecoracions després dels fets del 1983. La primera, només un any després de l'intent de segrest, sota la presidència del socialista Felipe González. Sota les ordres de José María Aznar i de Mariano Rajoy –tot i que en aplicació d'una ordre del govern anterior, en mans de José Luis Rodríguez Zapatero– va rebre les altres quatre medalles. L'última va ser atorgada fa sis anys, el 2012, i, per tant, amb anterioritat a l'actual ministre, José Ignacio Zoido.

Tot i així, l'any 2007 encara va rebre una condecoració més, la Creu de Plata al Mèrit Policial amb Distintiu Vermell, la més alta del cos. Des del ministeri d'Interior asseguren, però, que aquesta li va ser atorgada per una operació premiada ja l'any 1982, de la qual va ser exclòs. L'agent hauria presentat un recurs judicial i els tribunals li haurien donat la raó l'any 2007.

Els quatre membres del comandament van ser detinguts el 13 d'octubre del 1983 a la localitat francesa d'Hendaia, sorpresos per la policia francesa mentre colpejaven el presumpte dirigent d'ETA José María Larretxea Goñi. Tot i haver de complir una condemna de 18 mesos de presó a França per rebel·lia, Gutiérrez Argüelles va seguir al CNP fins al 1990. Just entrada la dècada dels noranta, l'agent va ser inhabilitat i condemnat a dos anys de presó per haver matat un lladre.

Després d'haver rebut resposta sobre el superior d'aquell comandament, el senador abertzale Jon Iñarritu també ha demanat informació sobre els altres tres policies del Grup Especial d'Operacions (GEO), Sebastián Sotos García, Javier López Bayeu i José María Rubio García.

stats