Política 25/04/2017

La jutge també investiga Joan Josep Nuet per la resolució del referèndum

La magistrada del cas Forcadell ha citat a declarar novament la presidenta del Parlament, Anna Simó, Lluís Corominas, Ramona Barrufet i el mateix Nuet aquest maig

Montse Riart
2 min
Forcadell i els altres quatre membres sobiranistes de la Mesa mostren a les càmeres la notificació del TC

BarcelonaLa fiscalia només havia demanat investigar els membres independentistes de la mesa del Parlament que van tirar endavant la votació de la resolució del referèndum a la cambra catalana tot i l'advertiment del Tribunal Constitucional, però finalment la magistrada del cas Forcadell ha decidit incloure també a la investigació el secretari tercer de la mesa, Joan Josep Nuet. D'aquesta manera Nuet se suma a la causa ja oberta contra la presidenta del Parlament i tres membres més de la mesa a qui s'investiga per esclarir si van desobeir el Tribunal Constitucional i van prevaricar durant la votació de la resolució parlamentaria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'anomenat cas Forcadell consta de dues parts: la investigació a la presidenta del Parlament per haver permès la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent i la votació de la resolució del referèndum. D'aquesta última part encara no s'havien produït declaracions. Ara la magistrada Maria Eugènia Alegret ha citat de nou Carme Forcadell el proper 8 de maig per preguntar-li sobre aquests fets. El mateix dia compareixerà la secretària primera de la mesa, Anna Simó. El 12 de maig, la jutge interrogarà Lluís Corominas i Ramona Barrufet, i el dia 23 de maig comunicarà a Nuet la seva inclusió en la causa i la querella de la fiscalia.

Decisió de la jutge

Segons fonts properes a la investigació consultades per l'ARA, la decisió d'ampliar la investigació a Nuet l'ha pres la magistrada del cas. El criteri de la fiscalia –que va deixar Nuet fora de la querella perquè considerava que el fet que hagués votat en contra de la resolució evidenciava que no tenia intenció de desobeir el TC– no ha canviat, apunten aquestes mateixes fonts.

A través del seu compte de Twitter, Nuet s'ha refermat en la seva innocència i en la de la resta de membres de la mesa. De fet, el diputat ja va mostrar la seva sorpresa quan la fiscalia es va querellar contra els altres tres diputats independentistes i el va excloure a ell:

Forcadell ja havia declarat com a investigada per permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, la primera part de la investigació que va impulsar la fiscalia. La presidenta del Parlament també ha reaccionat a les xarxes socials i ha defensat la llibertat d'expressió a la cambra catalana:

Un any més d'investigació que previsiblement no s'esgotarà

D'altra banda, la magistrada ha declarat la investigació complexa, tal com li havia demanat la fiscalia i la mateixa defensa de Forcadell. D'aquesta manera, els investigadors es donen un marge d'un any per acabar d'investigar el cas Forcadell. El nou termini de 18 mesos establert pel TSJC comença a comptar des de l'obertura de la investigació –l'octubre del 2016– i s'allargaria almenys fins l'abril del 2018.

Tot i així, fonts properes a la investigació consultades per l'ARA asseguren que la previsió és que el cas es pugui tancar aquest juliol i que la data de judici es fixi després de l'estiu, un cop hagi arribat l'escrit d'acusació de la fiscalia i els de defensa, posteriorment.

De fet, en la seva última providència la magistrada ja apunta que era "poc raonable" poder investigar la segona querella de la fiscalia dins els sis mesos de termini que s'havien fixat els investigadors per resoldre la primera i que s'esgotaven aquest mateix abril.

stats