Política 18/06/2019

El jutge del cas 3% investiga quinze empreses pels suposats pagaments de comissions a Convergència

Segons 'El Periódico', el jutge cita representants de la Fundació ACS, Copisa, Teyco i Urbaser

Ara
2 min
El nou escorcoll a CDC sacseja l’inici de la legislatura

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional que instrueix el cas 3%, José de la Mata, investiga quinze empreses suposadament involucrades en el pagament de comissions a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a canvi d'adjudicacions públiques, segons una interlocutòria a què ha tingut accés 'El Periódico'. Entre d'altres, hi ha la Fundació ACS, Copisa, Teyco i Urbaser.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat atribueix a aquestes companyies els delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals, i cita els seus representants per declarar a principis de juliol. També hauran de declarar l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, el president de Teyco, Jaume Sumarroca, i l'expresident de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat Josep Lluís Quer. Un dels principals investigats és l'extresorer Andreu Viloca, que s'encarregava de les donacions al partit, tal com va afirmar l'excoordinador de règim intern Francesc Sànchez quan va declarar com a investigat fa un any. Una altra de les persones esquitxades és l'exconseller de Justícia Germà Gordó.

La causa, que va començar en jutjats catalans com el número 1 del Vendrell i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), es va traslladar a l'Audiència Nacional l'abril del 2018. La instrucció avança lentament, tot i que hi va haver algunes declaracions d'investigats durant l'any passat i les últimes setmanes han comparegut algunes persones citades com a testimonis.

En aquesta nova diligència, el jutge afirma que les empreses actuaven amb "l'afany de dissimular" les donacions: realitzaven els pagaments des de diferents entitats del mateix hòlding empresarial i els adreçaven a les fundacions lligades al partit, com CatDem o Fòrum Barcelona. Segons la interlocutòria avançada per 'El Periódico', el magistrat concreta les operacions en què van participar les empreses ara investigades i les donacions que s'haurien realitzat sota el pretext de "contribuir a la defensa de la cultura i els interessos de Catalunya".

stats