Tribunals

El ja expresident del TC s'acomiada reivindicant la lluita contra el Procés

Els quatre nous magistrats prenen possessió després de la polèmica amb Arnaldo

3 min
Enrique Arnaldo i el ja expresident del Tribunal Constitucional Juan José González Rivas, en la presa de possessió com a nou magistrat

Madrid“Vam deixar clar el principi de primacia de la Constitució i el respecte a la unitat de la nació espanyola”. Amb aquestes paraules el ja expresident del Tribunal Constitucional (TC) Juan José González Rivas ha volgut destacar aquest dijous un dels fronts més importants que ha afrontat els últims anys com a membre del tribunal de garanties. La lluita contra el Procés ha generat els últims anys una unanimitat al tribunal que només s’ha esquerdat quan han arribat els recursos contra la sentència del Tribunal Suprem –el vot particular de tres jutges, de fet, és una eina per als condemnats de cara a Estrasburg–.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I González Rivas s’ha acomiadat en l’acte de presa de possessió dels nous magistrats del TC subratllant les sentències contra la llei de referèndum i la de transitorietat jurídica, que van donar peu a l’1-O i la declaració unilateral d'independència (DUI). En la nova etapa que s’obre queden encara pendents els recursos dels exconsellers Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn, així com tot el que es pugui derivar de la situació dels exiliats. 

Tanmateix, el TC ha estat sota el focus els últims mesos per haver-se convertit en l’ariet de la dreta i la ultradreta contra el govern espanyol. En el seu discurs, González Rivas ha reivindicat la tasca “honesta, constant i discreta” dels magistrats i ha rebutjat la “crispació”. I això que, darrerament, el TC s’ha caracteritzat per la tensió entre els blocs conservador i progressista, reflectida amb nitidesa en les sentències sobre els estats d’alarma decretats pel govern de Pedro Sánchez. La divisió va ser total.

L’entrada del polèmic Enrique Arnaldo, juntament amb Concepción Espejel, Juan Ramón Sáez i Inmaculada Montalbán és el primer pas d’un canvi de majories que no arribarà fins que es renovin els magistrats que, a mitjans de l’any que ve, esgoten mandat. Són els proposats pel govern espanyol i pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tot i que actualment l’òrgan de govern dels jutges no pot fer nomenaments arran de la reforma legal que van impulsar el PSOE i Unides Podem. La modificació es va fer a conseqüència del bloqueig del PP a renovar-ne els membres, que porten més de 1.000 dies en funcions.

Fonts de la cúpula judicial assenyalaven aquest dijous que en poques setmanes podria haver-hi un acord per desbloquejar la situació, però tant la Moncloa com el PP desmenteixen que el pacte estigui a prop. El líder conservador, Pablo Casado, continua demanant una reforma en el mecanisme d’elecció dels vocals que provenen de la carrera judicial –vol que siguin escollits pels mateixos jutges–, mentre que l’executiu opta per mantenir el model actual. 

De moment, la renovació del TC completada amb quatre nous magistrats proposats pel Congrés no s'ha escapat de la politització, amb uns candidats fortament qüestionats per la seva afinitat partidista, sobretot els impulsats pel PP. Divendres passat el ple anterior va haver de verificar els candidats i un membre del TC va votar-hi en contra –un fet excepcional–, i aquest divendres a les cinc de la tarda, ja amb els nous integrants, es decidiran els nous president i vicepresident. Seran Pedro González-Trevijano i Juan Antonio Xiol, respectivament, tot i que per un període curt, perquè tots dos acaben mandat el juny del 2022.

Nou govern al Tribunal de Comptes

Paral·lelament, aquest dijous també han pres possessió al Congrés els dotze consellers del Tribunal de Comptes. A la tarda s'ha celebrat el ple per nomenar –per unanimitat– la nova comissió de govern, que estarà integrada únicament per dones. La nova presidenta de l'òrgan és Enriqueta Chicano i al capdavant de la secció de fiscalització hi ha María Dolores Genaro, les úniques components que repeteixen mandat a la institució a proposta del PSOE. Genaro és qui va emetre un vot particular en l'informe sobre l'acció exterior de la Generalitat que s'investiga al tribunal. Pel que fa a la secció d'enjudiciament, s'ha escollit com a presidenta Rebeca Laliga, consellera a proposta del PP. Aquest divendres es farà el repartiment dels consellers a les dues seccions.

stats