Partits

Jaume Giró s'erigeix en la veu pragmàtica de Junts

A l'espera del debat intern sobre nous lideratges, marca perfil en un moment en què està en joc l'orientació del partit

2 min
El conseller d’Economia, Jaume Giró.

BarcelonaJa fa mesos que s’entreveu en els seus discursos, però aquesta setmana el conseller d’Economia, Jaume Giró, ha fet un pas més que el situa com una de les veus pragmàtiques de Junts a l’espera que es produeixi el debat intern al partit sobre nous lideratges de cara a les pròximes eleccions al Parlament. Tot i no haver-ne estat dirigent, ha reivindicat obertament Convergència així com els governs de Jordi Pujol i exdirigents com Artur Mas, Xavier Trias o Antoni Subirà. “La meva aspiració és saber estar a l'altura, amb les meves accions i decisions, de la responsabilitat que significa sentir-me hereu d’aquesta tradició [convergent] i del seu llegat”, va declarar dijous aprofitant un acte d’homenatge a la figura de l’economista Ramon Trias Fargas amb la presència del mateix expresident Pujol i també de l’actual cap de l’executiu, Pere Aragonès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara els dirigents de Junts –molts dels quals provinents de CDC– no han fet aquesta reivindicació, sinó que més aviat s’han dedicat a marcar distàncies públicament amb l’extint partit arran de la confessió de Pujol sobre la deixa a l'estranger i els casos Palau i 3%. Uns fets als quals Giró es va referir de forma implícita com a “errors” i “episodis de feblesa”. Amb aquest discurs el conseller d’Economia va voler explicitar quina és la seva carta de presentació tant externament com a dins el partit, ara que algunes veus el promouen com a nou lideratge institucional de Junts i fins i tot com a candidat a la presidència de la Generalitat per davant del vicepresident, Jordi Puigneró. Cal no oblidar que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb uns postulats retòricament més unilateralistes, té oberta una causa judicial amb el risc d’acabar inhabilitada. 

Giró no només va reivindicar CDC sinó també la seva pràctica política, de la qual es va declarar partidari i al fer-ho s'allunyava dels sectors més durs del partit: “No voldria perdre de cap manera l’orientació pragmàtica [...]. La negociació ben entesa, i ben executada, per fer servir qualsevol mitjà legítim per fer créixer Catalunya sense renunciar al just horitzó de plena sobirania i autodeterminació”. 

Laura Borràs al Congrés de Junts a Argelers.

Una cruïlla

No és el primer cop que Giró fa aquest discurs –de fet, en la inauguració de l’any Trias Fargas ja va reivindicar la “sensibilitat social” de CDC–, però sí de forma tan explícita. I també és rellevant el context: Junts acaba d’escollir una nova direcció i està en joc la seva orientació futura. L'anàlisi de Giró és compartit per bona part dels càrrecs del partit a la Generalitat i per aquells dirigents que volen un "partit d'ordre" i que al congrés es van alinear amb el secretari general, Jordi Turull. Ara bé, contrasta amb el rumb expressat pels afins a la presidenta del Parlament, que fins i tot es plantegen sortir del Govern per l’estratègia de diàleg d’ERC, i posa de manifest la cruïlla en què es troba Junts per Catalunya.

stats