Política 12/05/2018

De Joan Fuster a Txarango: un discurs amb 16 cites

Torra ha fet referència a més d'una desena d'escriptors i líders catalanistes per representar la transversalitat de l'independentisme

Ara
4 min
Torra durant el seu discurs per al ple d'investidura

BarcelonaEn el seu discurs d'investidura, Quim Torra ha volgut representar la transversalitat de l'independentisme amb nombroses cites. Des de l'assagista valencià Joan Fuster fins a Txarango, passant pel president que ha reivindicat com a legítim, Carles Puigdemont, el candidat de Junts per Catalunya ha recorregut a nombroses sentències per il·lustrar els valors del republicanisme. Aquestes són les cites del discurs de Torra:

Joan Fuster, assagista

"Tota política que no fem nosaltres, la faran contra nosaltres".

Felip VI

"Em plau recordar avui les paraules textuals que l'actual rei Felip VI, aleshores príncep de Girona, va pronunciar el 21 d'abril del 1990, aquí mateix, en aquest Parlament de Catalunya. Va dir llavors l’aleshores príncep: 'Catalunya serà el que els catalans vulguin que sigui'. L'endemà, a Girona, va seguir dient: 'La ben estructurada Constitució, amb els estatuts d'autonomia i el caràcter democràtic que manifesta la societat, permeten l'exposició absolutament lliure de qualsevol projecte. La democràcia expressa els seus projectes per mitjà de les urnes'".

Carles Puigdemont

Després de dirigir-se a Felip VI i retreure-li que "no es respecti la voluntat expressada a través de les urnes", Torra ha parafrasejat les paraules que li va dedicar Puigdemont després del discurs del monarca posterior a l'1-O: "Majestat, així no". No obstant això, no ha citat el líder de JxCat explícitament.

Jordi Turull

"Deia el conseller: 'Som gent d'entesa i que vol arribar a acords. El pacte i la paraula donada ho són tot en aquest país que sempre busca ansiosament els grans consensos. Ho hem fet sempre, i ho volem continuar fent. Perquè si deixéssim de fer-ho, no seríem nosaltres. I avui, solemnement, després de la victòria incontestable de les forces independentistes en les passades eleccions,

tornem a oferir la mà estesa al govern espanyol. Demanem seure en una mateixa taula per a resoldre políticament els problemes polítics que ens tenallen. De govern a govern'".

Txarango i Anna Gabriel

"Diu la cançó dels Txarango: 'Ho tindrem tot i es parlarà de vida'. I sí, és veritat, ens cal, volem parlar de vida! També ho ha titulat així un llibre d’Anna Gabriel, avui a l'exili, 'I parlarem de vida'".

Gabriel García Márquez, escriptor

"García Márquez, en un brillant assaig titulat 'Por un país al alcance de los niños', diu que 'la inmensa energía creadora que durante siglos hemos despilfarrado en la depredación y la violencia, nos abrirá al fin la segunda oportunidad sobre la tierra que no tuvo la estirpe desgraciada de Aureliano Buendía. Por el país próspero y justo que soñamos: al alcance de los niños'. Potser és veritat, potser només és a través de la mirada dels nostres fills, neta i clara, que hem de saber trobar la via de sortida".

Joan Vergés, filòsof

"Tots haurem de prendre riscos. Però com deia el professor Joan Vergés fa poc en una entrevista: 'Si no hi ha riscos, és senyal que no estàs lluitant'".

Patrícia Gabancho, escriptora

"Recordant també unes paraules de l'estimada Patrícia Gabancho, el seu llegat perquè tiréssim endavant, com qualsevol altre país normal: talent, projecte, lideratge i unitat".

Lluís Calvo, poeta

"En el llibre 'El meridià de París', Lluís Calvo, el seu autor, traça una cartografia de l'antic meridià que va acabar de fixar Francesc Aragó, un científic català d’Estagell, al Rosselló, i que va de Dunkerque a Ocata, tot passant per París, Occitània, Prats de Molló i Sant Joan de les Abadesses. En una entrevista que van publicar-li, afirma: 'El llibre acaba al far de sa Dragonera, per on passa el meridià. És una llum que encara pot guiar-nos. La llum dels drets col·lectius i la dignitat. La llum de l’esperit. De la cultura i la llibertat. Necessitem retornar de manera urgent a l’humanisme'".

Montserrat Roig, escriptora

"Montserrat Roig ja ho havia advertit: 'La cultura és l'opció política més revolucionària a llarg termini'".

Jaume López, professor

"Com diu el professor Jaume López: 'Un procés constituent és una oportunitat per posar en pràctica els principis fonamentals d’un règim democràtic. El poder del poble, el poder de la ciutadania en la seva màxima expressió'. Jo em pregunto: ¿a qui pot fer-li por que el nostre país es construeixi sobre la màxima radicalitat possible?"

Muriel Casals, expresidenta d'Òmnium

"En el seu últim llibre, 'La fam i l’orgull', va deixar escrit: 'L'esperança és la virtut que hauríem d'estimular en els moments actuals. El nostre futur depèn, d'una banda, de la fe en el nostre país, una fe que tenim més que provada, i, de l'altra, el futur necessita que continuem practicant la virtut de la caritat, que és el que avui en diem cohesió social. Ens cal estar convençuts que el futur que desitgem i que volem compartir amb persones de passats diversos, és a les nostres mans. Si tenim esperança, ara és l'hora de l'obra".

Václav Havel, expolític i escriptor txec

"No som tan lluny, o millor dit, no hauríem de ser tan lluny de la 'revolució existencial' que demanava Václav Havel, que infondria esperança per a la 'reconstrucció moral de la societat i la rehabilitació de valors com la confiança, la sinceritat, la responsabilitat o l'amor'. Aquest és el camí, l'únic possible".

Ivo Vajgl, polític eslovè

"Democracy is all about understanding each other, speaking to each other, finding the way of compromise" ["La democràcia consisteix a entendre's mútuament, dialogar, trobar la manera de comprometre's"].

Marià Villangómez, poeta

"Voler l'impossible ens cal, i no que mori el desig"

stats