Política 28/05/2019

Cs proposa que Joan García sigui vicepresident del Parlament i que Laura Vílchez entri a la mesa

El partit confia en la cortesia parlamentària per ocupar la vacant d'Espejo-Saavedra a l'òrgan

Ara / Europa Press
2 min
Els diputats de Cs Joan Garcia, Marina Bravo i Laura Vílchez, a la Diputació Permanent del Parlament

BarcelonaCs ha proposat que l'actual secretari tercer de la mesa del Parlament, Joan García, substitueixi José María Espejo-Saavedra com a vicepresident segon de la cambra i que, en el seu lloc, entri en l'òrgan la diputada Laura Vílchez, segons ha confirmat aquest dimarts en roda de premsa Carlos Carrizosa. Espejo-Saavedra ha hagut d'abandonar el seu càrrec després d'haver estat escollit diputat del Congrés a les eleccions del 28 d'abril, i el moviment de càrrecs pel qual ha optat Cs es votarà al ple aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és la primera vegada que se substitueixen membres de la mesa en plena legislatura, i fins ara tradicionalment s'ha respectat que el recanvi sigui del mateix grup. El sistema de votació dels membres de la mesa és secret i per urna: els diputats escriuen en una papereta el nom del candidat en qüestió i és designat el que rep més suport de la cambra.

Es podria donar la possibilitat que s'intentessin bloquejar els nomenaments presentant un candidat alternatiu per intentar arrabassar un membre de la mesa al partit taronja, però Cs entén que per cortesia parlamentària aquest escenari no s'hauria de produir. Cal tenir en compte, en tot cas, que el PSC també apel·lava a la cortesia parlamentària quan va proposar Miquel Iceta com a senador autonòmic i que, en aquella ocasió, els grups independentistes el van vetar.

Carrizosa ha explicat que han tingut converses amb tots els grups i que no aprecien "cap llum vermella encesa". "Preveiem un vol sense incidències", ha afirmat, donant per fet que no hi haurà cap "maniobra" inesperada per part de l'independentisme. El diputat no ha pogut evitar destacar que la votació es produeixi amb paperetes, fórmula que el PSC volia per a la designació d'Iceta però que la mesa va vetar i que hauria impedit votar en contra de la designació del socialista.

Afiliat a Cs des de la seva fundació, García és secretari institucional del partit a Catalunya, membre del consell general de la formació a nivell estatal i diputat des del 2015. Vílchez, per la seva banda, forma part de Cs des del 2010, és diputada del Parlament des del 2015 i actualment és la secretària autonòmica de relacions institucionals de Cs a Catalunya i membre del consell general de la formació. Si finalment és designada secretària tercera, serà la segona dona dels set membres que formen la mesa del Parlament; l'altra és Adriana Delgado (ERC).

stats