ELECCIONS MUNICIPALS
Política 30/05/2015

Herrera preveu un "setge sense precedents" sobre Colau

El colíder d'ICV creu que hi ha marge per negociar amb ERC, PSC i la CUP un pacte contra les retallades i la corrupció i "amb un cert compromís sobre el dret a decidir"

Efe
3 min
Joan Herrera, en un moment de l'entrevista / EFE

BarcelonaEl colíder d'ICV, Joan Herrera, retreu a una CiU "nerviosa" que "no encaixi" la seva derrota a Barcelona el 24-M i pronostica que la futura alcaldessa, Ada Colau, i el seu govern municipal patiran un "setge" polític i mediàtic "sense precedents", superior al que "va suportar" el segon tripartit. En una entrevista amb l'agència Efe, Herrera ha assegurat que l'alcalde en funcions, Xavier Trias, "va tenir una primera reacció lloable en reconèixer que la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, havia de ser alcaldessa però, en canvi, en propugnar una aliança contra natura (entre CiU, ERC, PSC i PP), va expressar els molts nervis que hi ha ara mateix dins de CiU per no haver encaixat la derrota".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador nacional d'ICV ha considerat que, si CiU "ha paït fatal" la pèrdua de l'alcaldia de Barcelona, és perquè "volem canviar les polítiques i l'agenda, a fi que el focus no estigui centrat només en el dret a decidir sinó també en les polítiques d'igualtat i contra la corrupció".

També ha atribuït la reacció convergent a "les ganes d'aferrar-se i conservar el poder", i ha lamentat que el president de CiU i de la Generalitat, Artur Mas, ni tan sols s'hagi dignat a felicitar la guanyadora de les eleccions a la ciutat de Barcelona.

Herrera tem que les maniobres per dificultar la governabilitat a Ada Colau vagin més enllà d'una simple proposta de "pactes contra natura", i que el nou govern municipal pugui patir "pressió política" i "un setge mediàtic extraordinari que, de fet, ja va començar en la campanya, però davant del qual hem d'estar preparats davant la possibilitat que encara sigui més gran". "Haurem de construir contrapoders", ha indicat, abans de recordar que "ja vam viure aquesta pressió amb el segon govern tripartit de la Generalitat, en el govern d'Entesa, però ara podria ser superior, ja que volem impulsar un canvi més profund".

Més còmode que en els pactes amb el PSC

En aquest sentit, Herrera ha subratllat: "Ens sentim més còmodes. En els altres governs [amb el PSC], ICV jugava un paper de subsidiarietat, mentre que avui hi ha un colideratge amb una altra gent, però els valors són els nostres, això és un canvi substancial i històric, sense precedents, i el rol que hi juguem no té res a veure [amb el dels altres governs]".

Sobre les negociacions postelectorals, el coordinador nacional d'ICV ha deixat clar que qui lidera les converses és Ada Colau "i nosaltres no hi volem interferir". En tot cas, ha opinat que creu que hi ha marge per a acords amb ERC, PSC i la CUP sobre la base "de revertir retallades, les polítiques contra les desigualtats i la corrupció, i també amb un cert compromís sobre el dret a decidir".

El que rebutja totalment Herrera, ha dit, és entrar en especulacions sobre qui podrien ocupar les diferents àrees municipals. "No construirem el cartipàs a cop de titular", ha advertit, alhora que ha tret importància a la "inquietud" que s'ha traslladat de la Guàrdia Urbana davant l'imminent relleu que tindrà lloc a l'alcaldia.

Reivindica l'experiència de govern d'ICV

Segons Herrera, els "anys d'experiència" acumulats per ICV mantenint àrees de responsabilitat compartides amb el PSC haurien de poder compatibilitzar-se amb la voluntat de "canvis profunds" que ara poden impulsar-se sense que la seva formació ocupi com abans "un paper de subsidiarietat".

Qüestions aparentment conflictives, com la posició de Colau sobre el Congrés Mundial de Mòbils o el suport al Circuit de Catalunya de Fórmula 1, no tenen per què representar els primers "xocs" de la nova alcaldessa amb projectes empresarials, ha matisat Herrera, perquè la candidata s'ha limitat a "expressar una reflexió sobre el que és prioritari".

stats